Cantina spectaculoasă și neobișnuită la un liceu de stat din Timișoara. Meniu e gândit de un medic nutriționist FOTO

0
Publicat:

Peda Fresh Corner poate găzdui aproximativ 70 de persoane, într-un ambient asemănător unui food court, în condiţii de igienă maximă, pornind chiar de la modul de plată, doar cu cardul.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Elevii şi cadrele didactice ale Colegiului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara au un spaţiu special amenajat unde pot consuma o gustare sănătoasă. Spaţiul fostei cantine a şcolii a fost renovat şi reamenajat după un concept occidental, celebra cafeteria.

Am plecat de la ideea că trebuie să le oferim copiilor un brunch, adică nu e nici mic dejun, nici prânz, ci o gustare, pentru că de foarte multe ori eram rugați de ei să-i lăsăm să iasă din școală, să-și cumpere tot felul de produse nesănătoase din jurul școlii. Discutând și cu părinții am ajuns la concluzia că este o necesitate și că ar fi foarte bine dacă am putea să le oferim o mâncare sănătoasă. Poate doar cei mici mai au sandvișuri puse de părinți. Am zis, de ce să nu facem ceva pentru ei. Am văzut așa ceva în străinătate, în școlile în care am fost, cu Eramsmu, erau așa numitele cafetării, unde mergeau elevii și cadrele didactice. Nu știu dacă la noi în țară există, nu am umblat prin toată țara, dar în școlile de stat din Timișoara sigur nu mai există”, a declarat Claudia Munteanu, directorul Colegiului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Un loc prietenios

Amenajarea a costat aproximativ 23.000 de euro. O parte din bani erau din bugetul de stat, care au mai rămas în vistierie la sfârșit de an, o parte din ce a rămas școlii din bursele Erasmus, iar o a treia parte era de la asociația „Pledoarie pentru performanțe”, unde se adună acel impozit pe profit.

Vechea cantină a funcționat până înainte de pandemie. Dar știți cum arătau cantinele de școală, în stilul acela de anii 80, cu meniul clasic pentru elevi interni, pentru că atunci aveam și internat – între timp a fost desființat din cauza faptului că nu aveam suficiente săli de clasă. Normele de igienă nu erau respectate, nu avea nicio estetică, nu era un loc în care veneai cu drag. Noi trebuie să oferim copiilor un loc prietenos, unde să vină să socializeze. Cei care au peste 18 ani au voie să iasă din școală, le permite legea, și au spus că dacă ei ar avea un spațiu, unde să servească o gustare, un suc – ei ne-au solicitat și cafea (la fel și cadrele didactice), atunci n-ar mai fi atât de dornici să iasă”, a spus Claudia Munteanu.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Plata cu radul

Peda Fresh Corner poate găzdui aproximativ 70 de persoane, într-un ambient asemănător unui food court, în condiţii de igienă maximă, pornind chiar de la modul de plată, doar cu cardul.

A fost o întreagă discuție cum să se facă plata. Ne-a fost nouă foarte greu să oferim plata cu cash, pentru că personalul este redus, le-am explicat părinților care este treaba, au fost foarte înțelegători. E adevărat că nu toți copiii au card. Din 1.500 de elevi, cam 1.000 au carduri de bursă. Există și multe avantaje la plata cu cardul, se face rapid, nu mai trebuie să manipulezi bani, care conțin un microb, un virus, bacterii. Dacă făceam plata cu cash mai era o problemă. La sfârșitul fiecărei zile trebuiau duși la bancă. Persoana care ducea banii trebuia să fie însoțită. Am simplificat lucrurile și pentru că nu am avut încotro. Copiii sunt foarte încântați. Dacă unul dintre ei nu are card, îi dă banii colegului care are card, au găsit o soluție. Pe viitor ne-am gândit să introducem acea soluție cu brățări care pot fi încărcate cu o anumită sumă de bani”, a mai declarat Claudia Munteanu.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Rețete de la medicul nutriționist

Peda Fresh Corner oferă un meniu variat și echilibrat, gândit de un nutriționist, pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar şi pentru a-i ajuta să se concentreze la şcoală.

Medicul Nicoleta Lupașcu este mama unui copil de la Pedagogic și s-a oferit care s-a oferit să ajute școala pro bono.

Meniul l-am gândit ținând cont de nevoile nutriționale ale copiilor. Pe de altă parte m-am gândit să combin și gusturile lor, până la urmă este pentru ei, pentru sănătatea lor, dar și pentru plăcerea lor. Trebuie să găsească și bucurie și plăcere în mâncare, pentru că mâncarea ne aduce în general bucurie. Să știți că ei sunt cei mai sinceri și aspru evaluatori. Sper să fi făcut o combinație reușită și de succes. Dar pe parcurs vom mai ajusta, în funcție de dorințele și plăcerile lor. Oferta alimentară disponibilă acuma nu este tocmai prietenoasă pentru dezvoltarea copiilor. Faptul că au aici, în cadrul școlii și nu se expun la niciun risc, este un mare beneficiu pentru ei”, a spus Nicoleta Lupașcu, medic primar în diabet și nutriție.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Mâncare cu vitamine, minerale și antioxidanți

Elevii şcolii pot servi multe feluri de salate, sendvişuri calde sau reci, lipie cu carne de pui, budincă de chia, fresh de portocale, ceai și altele. O zi pe săptămână vor avea gogoși sau clătite.

Nu am gândit în ofertă nimic ce ține de patiserie, dulciuri, ideea e să-i facem pe copii să conștientizeze și să mănânce cât mai multe legume și fructe. Sunt un pachet de apă, vitamine, minerale, antioxidanți, adică sunt pline de nutrienți. Și cumva am căutat niște rețete, niște combinații încât ei să le aducă în organism. De exemplu, semințele de chia sunt o sursă foarte bogată de proteine, ajută la dezvoltarea și susținerea organismului. Combinate cu fructele, sunt un pachet de energie și sănătate”, a adăugat Nicoleta Lupașcu.

Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both
Cantina Colegiului Pedagogic din Timișoara FOTO Ștefan Both

Pentru prima zi, școala a cumpărat 90 de kilograme de portocale pentru fresh-uri. Sperau ca fructele să ajungă timp de trei zile. Toate au fost folosite însă în prima zi, semn că noua cantină are căutare în rândul elevilor.

La Colegiul „Carmen Sylva” din Timişoara învață aproape 1.500 de elevi din clasele 0-12.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite