Jonglerii pe muchie de cuţit cu monociclul: „La 50 de metri dacă ai greşit eşti mort”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flaviu Cernescu este un specialist în mânuirea monociclului Foto: Facebook personal
Flaviu Cernescu este un specialist în mânuirea monociclului Foto: Facebook personal

Flaviu Cernescu a devenit cunoscut în toată ţara după ce a ajuns în semifinalele concursului "Românii au talent", unde a uimit audienţa cu pasiunea sa ieşită din comun.

Flaviu Cernescu a descoperit monociclul în urmă cu zece ani, pe când ieşea la ture cu bicicletele alături de prietenii din oraşul natal Bocşa. 

“Mă atrăgeau mereu lucrurile extreme. Ca orice pasiune şi acesta a început din curiozitate. Am vrut să văd cum este monociclul, pe care l-am mai văzut la un francez care venea la Timişoara”, spune Cernescu.

Primul monociclu a fost achiziţionat prin internet, din Germania, cu 30 de euro. Fiind încă la stadiul de curiozitate şi descoperire, acel monociclu a fost distrus destul de repede.

Au urmat altele şi altele, din ce în ce mai performante. Cel mai scump monociclu l-a costat în jur de 700 de euro.

“Acum am acasă 13 monocicluri. Sunt în toată casă, pe dulap, în baie, în debara, pe balcon”, a mai spus Flaviu Cernescu.

Principiu este să te mişti mereu

De fiecare dată când urcă pe monociclu caută să se prefecţioneze şi să descopere noi valenţe ale acestui vehicul inedit.

“Nu este greu să înveţi să mergi pe monociclu. Principiul fizic este să existe mereu o mişcare de înainte şi înapoi. Începi să te mişti cât mai repede, totul tine de exerciţiu. Apoi descoperi mişcări noi. Prima dată vei avea un control bun pe drum. Apoi ajungi să vrei să jonglezi. Când mă duc la antrenament sunt ca un novice, tot timpul învăţ câte ceva nou. Omul creativ mereu diversifică lucrurile”, a mai spus bănăţeanul.

Tranziţia de la bicicletă la monociclu a făcut-o în 2007. S-a înscris în concursuri de mountan bike însă, spre deosebire de competitorii săi, el avea doar o roată. În perioada 2007-2009 a participat la Maratonul de la Gărâna şi a terminat de fiecare dată cursa.

“Cea mai bună clasare a fost un loc 17 din peste 80 de concurenţi. Am avut de străbătut 30 de kilometri. Dacă vrei să fi bun, trebuie să ai o condiţie fizică de excepţie”, afirmă Cernescu, care în viaţa de zi cu este programator, la Timişoara.

Cum nu există călăreţ care să nu fi picat vreodată de pe cal, ori schior care să nu fi făcut trânte pe zăpadă, aşa nici Flaviu Cernescu nu a scăpat de căzăturile de pe monociclu. În 2006 şi-a rupt mâinile, apoi a mai avut cocisul deplasat, iar contuziile uşoare nici nu le-a mai numărat.

Vânătorul de trasee

Când pleacă cu maşina undeva, are mereu în portbagaj măcar un monociclu. Susţine că vânează trasee, iar dacă vede un loc care i se pare cu adevărat interesant se opreşte, îşi pune casca pe care are montată o cameră video şi pleacă cu monociclul în “misiune”.

“Recent am mers cu maşina de la Trei Ape spre Slatina Timiş. Am văzut pe margine un dig de susţinere a drumului, de 30-50 de centimetri, pe o distanţă de patru kilometri. Pe o parte era prăpastie şi de zece metri. A fost un bun antrenament. La prima vedere zici că e simplu, dar patru kilometri te pune la încercare”, a mai spus sportivul.

Când s-a apucat de acest hobby, Flaviu Cernescu era singurul practicant al sportului cu monociclu din România. Susţine că a dat sfoară-n ţară, dar nu a primit niciun răspuns. De la el au început însă să înveţe şi alţi câţiva prieteni.

La showul „Românii au talent"

În 2012, încurajat de amici, Flaviu Cernescu s-a prezentat la preselecţia de la Timişoara a concursului "Românii au talent" şi a trecut imediat de prima etapă. A urmat experienţa de la Bucureşti şi accederea până în semifinale.

“A fost o experinţă. Nu m-am dus acolo să câştig. Nu sunt un showman, nu ştiu să fiu spectaculos. Pentru asta trebuie să fi performer. Nu am avut nici suporteri. Am văzut că unii şi-au luat rolul foarte în serios. Alţii erau deja mici vedete. La mine nu s-a schimbat nimic”, a afirmat Flaviu Cernescu.

Ca o urmare aproape normală, după jongleriile pe muchie de cuţit cu monociclul, Flaviu Cernescu a fost cucerit rapid şi de cel mai nou sport extrem care a pătruns şi în România. Este vorba de slackline. Adică mersul pe coardă la mare înălţime.

“La început mergeam pe coradă pusă la cinci metri de pământ. Apoi la zece. Există câteva praguri psihologice, trebuie să câştigi echilibrul emoţional. Am ajuns la 20 de metri şi acum la 50 de metri. Aici îţi dai seama că dacă ai greşit eşti mort. De la zece metri mai ai o şansă să ajungi la spital, dar dacă pici de la 50 de metri nu mai exişti. La această înălţime nu merg neasigurat”, a mai declarat Flaviu Cernescu.

Inevitabil au urmat combinaţiile şi a ajuns să facă slackline chiar şi cu monociclu.

Una din cele mai noi filmuleţe pe care le-a realizat Flavius Cernescu a fost la barajul de la Secu, în judeţul Caraş-Severin. Acesta a traversat cu monociclu un apeduct lung de 200 de metri, aflat la o înălţime de aproximativ 50 de metri.




Citiţi şi:

Un nou sport extrem în Timişoara: mersul pe coardă peste Bega 

Imigrant în Timişoara: cardiologul pasionat de cricket

Noul sport extrem în Timişoara: ping-pong cu telefonul mobil 

Zorbing pe apă, noua distracţie pe canalul Bega GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite