Interzicerea rolelor, skateurilor şi trotinetelor în centrul Timişoarei este abuzivă: legislaţia din România prevede că sunt asimilate pietonilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicator rutier inexistent în legislaţie, pe strada Mărăşeşti din Timişoara FOTO Ştefan Both
Indicator rutier inexistent în legislaţie, pe strada Mărăşeşti din Timişoara FOTO Ştefan Both

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a semnalat faptul că H.C.L-ul de la Timişoara contravine legii din România.

Printr-o Hotărâre a Consiliului Local din Timişoara, din 4 iulie, se interzice deplasarea cu orice vehicul pe roţi (trotinete, triciclete, role, skateuri, hoverboarduri, monocicluri) în zona pietonală a oraşului. Hotărârea aparţine primarului Nicolae Robu, care consideră că cei care merg cu role, skateuri şi trotinete sunt periculoşi pentru cetăţenii care se plimbă pe jos.  

Nerespectarea noilor prevederi se consideră contravenţie şi se sancţionează cu avertisment sau cu amendă între 200 şi 400 de lei (pentru cei cu vârste cuprinse între 14-18 ani) şi între 400 şi 800 de lei, pentru cei peste 18 ani.
 

Primarul Timişoarei a decis să facă însă şi o concesie. A promis redeschiderea circulaţiei pentru bicilişti pe strada Mărăşeşti (pe care tot el l-a interzis în urmă cu câţiva ani), lăsând liber şi şi pentru celelalte mici mijloace de transport. 

Pe strada Mărăşeşti au fost trasate pistele de biciclete, pe două benzi: dus-întors. S-a amenajat şi o bandă specială pentru cei cu role şi skateuri, aşa cum arată şi desenul de pe asfalt. Dar şi indicatoarele rutiere. “Cu excepţia role şi skateborad”.

Sens giratoriu pentru biciclişti în Timişoara FOTO Ştefan Both

“O hotărâre locală nu poate să fie contrară unei legi adoptate de Parlament”

Ajutorul pentru timişorenii care folosesc mijloace de transport ecologice, sănătoase şi economice, vine de la Bucureşti. Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a semnalat faptul că H.C.L-ul de la Timişoara contravine unei legi. 

“Este incredibil ce se întâmplă în Timişoara! După ce în Consiliul Local a fost adoptată o hotărâre prin care se doreşte interzicerea rolelor şi trotinetelor în zona centrală, acum apar indicatoare rutiere care n-au legătura cu legea din România. Asta este o dovadă a faptului că nu numai funcţionarii Primariei Timişoara şi cei din Prefectură nu cunosc legislaţia elementară privind circulaţia pe drumurile publice dar şi Politia Rutiera este în aceeaşi situaţie! Legislaţia din România prevede că rolele, trotinetele şi skateboardurile sunt asimilate pietonilor. Adică, acestora le este permis să meargă peste tot pe unde merg pietonii. O hotărâre locală nu poate să fie contrară unei legi adoptate de Parlament. Totuşi, Primaria, Consiliul Localşsi Prefectura nu au sesizat faptul că încalcă legea”, au transmis cei de la Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania, pe pagina lor de Facebook.

Legea la care fac referire cei de la OPTAR este O.U.G.nr195/2002. Art.72: “Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role”.

Indicatoare neconforme cu legislaţia

Indicatoarele cu “Cu excepţia role şi skateborad” montate pe strada Mărăşeşti ar fi trebuit să aibă avizul Poliţiei Rutiere.

“Indicatorul demonstrează că nici Politia Rutieră din Timişoara nu prea cunoaşte semnificaţia indicatoarelor. Rolele şi skateboardurile nu sunt vehicule, sunt asimilate pietonilor. Deci nu este nevoie de acea excepţie pentru ca pietonii au acces nestingherit”, mai arată cei de la OPTAR.
 

Decizia va putea intra în vigoare doar după avizul Prefecturii, care poate ataca în contencios administrativ hotărârea. Prefectul Mircea Băcală susţine că nu a ajuns încă la el H.C.L-ul buclucaş. “Hotărârea de Consiliu Local privind interzicerea accesului acestor persoane încălţate cu role sau cu trotineta nu a fost comunicată instituţiei noastre spre verificare. Este adevărat că au publicat-o pe site. Dar eu nu mă iau după fotocopeierea unui document care nu a ajuns spre verificare oficială. Am vorbit deja cu juriştii, cunoaştem problema, iar după ce Hotărârea ajunge la noi ne vom spune punctul de vedere. Vizavi de partea de legalitate, nu există discuţie. Legea trebuie respectată”, a declarat Mircea Băcală, prefectul de Timiş. 

Sens giratoriu pentru biciclişti în Timişoara FOTO Ştefan Both

Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania este dispusă să exercite acest drept şi va ataca H.C.L.-ul în contencios. 

"Pentru Politia rutieră din Timişoara nu ştim cum să facem... Oare e bine să îi trimitem la şcoala de şoferi să înveţe indicatoarele rutiere? Sau să-i sesizăm pe cei de la Poliţia Română?", se întreabă cei de la OPTAR, care are misiunea de a promova transportul alternativ în România şi de a elaborara, promova şi implementa proiecte care vizează mobilitatea urbană.

Am cerut o poziţie şi din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. S-a adeverit că montarea indicatoarelor de la intrarea pe strada Mărăşeşti nu a avut avizul Comisie de circulaţie. Ele au fost puse după bunul plac de angajaţii primăriei, care nu au respectat legea nici în acest caz. 

„Montarea acestor indicatoare rutiere nu au fost analizată în Comisia de circulaţie. Am luat şi noi act de existenţa acestora, am văzut aceste indicatoare, fapt pentru care în următoarea şedinţă se va analiza legalitatea montării acestor indicatoare”, a declarat Ancuţa Morariu, purtător de cuvâţânt la IPJ Timiş. 

"Aşa o aberaţie nu am văzut niciunde"

Interzicerea mijloacelor acestor mici mijloace de deplasare vine ca urmare a lipsei de civilizaţie a unor tineri care şi-au transformat în skate-parc tocmai strada Mărăşeşti din centrul Timişoarei. Mai sunt şi alţi teribilişti care circulă cu viteze în zona pietonală, însă cei mai mulţi circulă cu responsabilitate. Despre această problemă l-am întrebat pe Sergio Morarium care se află în Consiliul Consultativ de Turism în Timişoara. Acesta a trăit de-a lungul anilor la Frankfurt, Munchen, Los Angeles şi Lima.

Sens giratoriu pentru biciclişti în Timişoara FOTO Ştefan Both

“Mi se pare o tâmpenie decizia Consiliului Local Timişoara de a interzice circulaţia trotinetelor, rolelor şi skateboardurilor. Aşa o aberaţie nu am văzut niciunde. Din cauza unor necivilizaţi trebuie să sufere toţi. Nu interzici celor care circulă normal, ci îi amendezi pe cei indisciplinaţi. Vezi pe stradă tineri care merg cu rolele cu viteză, de unii zici că sunt jucători de hochei. Aceştia trebuie educaţi, trebuie amendaţi de poliţie. Interzicând, nu faci educaţie. Îi arzi pe teribilişti şi pe cei care nu respectă legea. În România există o mare problemă cu educaţia. Trebuie să se facă educaţie pe toate fronturile”, a declarat Sergio Morariu.

Citeşte şi:

Premieră la Timişoara. Primul sens giratoriu pentru biciclişti şi pistă specială pentru role şi skateuri FOTO

Pledoaria unei doctoriţe pentru circulaţia pe trotinetă în centrul Timişoarei: „Eu nu pot să mă deplasez cu altceva”

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite