Pledoaria unei doctoriţe pentru circulaţia pe trotinetă în centrul Timişoarei: „Eu nu pot să mă deplasez cu altceva”
0Primăria Timişoara a organizat, luni, o dezbatere publică pe marginea unui proiect de interzicere a trotinetelor pe mai multe străzi din centrul istoric al Timişoarei. Pe parcursul dezbaterii spiritele s-au încins, dar întâlnirea s-a terminat într-o notă pozitivă, primarul Nicolae Robu asigurându-i pe cei prezenţi că o să ţină cont de argumentele lor.
Organizată la solicitarea cetăţenilor, dezbaterea pe marginea proiectului de interzicere a trotinetelor, a rolelor sau skate-urilor şi a altor mijloace de deplasare pe roţi a strâns la Primăria Timişoara aproximativ 30 de persoane care au încercat să îşi prezinte argumentele împotriva proiectului gândit de municipalitate. Tensiunile dintre primarul Nicolae Robu şi participanţi nu au lipsit, Robu „înţepându-i” pe cetăţenii care aplaudau diverse luări de poziţii.
Dezbaterea a fost, însă, una constructivă argumentele cetăţenilor făcându-l pe Robu să admită anumite greşeli ale proiectului. Unul dintre cetăţeni, care a spus că este absolvent de 10 al Universităţii Politehnica, a propus să se aplice măsura din alte oraşe europene, iar poliţiştii să fie dotaţi cu radare de tip pistol pentru a-i amenda pe cei care circulă cu viteză prin centru.
Un discurs care l-a pus pe gânduri a avut, însă, o doamnă, medic şi psihoterapeut, care a explicat că locuieşte în centrul Timişoarei, are cabinetul în centru şi lucrează la două clinici apropiate zonei centrale, iar singurul mijloc de deplasare în interes de serviciu este trotineta. „Admir enorm pasiunea pe care o aveţi şi pasiunea cu care combateţi. M-aş bucura dacă aţi folosi-o pentru un lucru care să aibă sens. Eu înţeleg că acest oraş nu este pregătit nici pentru trotinete, nici pentru bicicltete, dar aş vrea să văd care este viziunea dumneavoastră pentru următorii 10 ani. (...) Eu locuiesc în centru, cabinetul meu este în centru, lucrez la două policlinici care sunt în centru. Eu nu pot să mă deplasez cu altceva decât cu trotineta. Lucrez în Piaţa Unirii, merg la Policlinica Medicis şi lucrez la Regina Maria. Nu îmi permit să pierd 15 minute cât aş face pe jos până la Medicis şi înapoi. Am trei copii care studiază toţi în zona respectivă: fac pian, chitară, fotbal, canto. Nu am timpul fizic să pierd jumătate de oră cât aş face fără trotinetă. Nu îmi permti acest lucru. Timpul nostru s-a scurtat. Ca să pot să muncesc în ţara asta trebuie să lucrez în trei locuri. Mi se pare nedrept, dar asta e. Pentru asta trebuie să îmi folosesc timpul. Dacă copilul meu nu se mai duce cu trotineta, va trebui să renunţe la ceva”, a spus medicul Carina Dragu, în cadrul dezbaterii.
În final, Robu i-a asigurat pe cetăţeni că o să ţină cont de sugestiile lor, dar nu renunţă la proiect. Astfel, primarul a arătat că va propune ca proiectul să prevadă şi posibilitatea de sancţionare cu avertisment, dar şi amenzi dieferenţiate în funcţie de gradul de pericol. De asemenea, Robu a spus că se ia în calcul permiterea circulaţiei cu biciclete, în prezent oprită, pe strada Mărăşeşti.