Închisoare cu executare pentru o casieră care a „ciugulit” în șapte ani sute de mii de lei din bugetul local

0
Publicat:

Fosta casieră a Primăriei Băile Herculane, Ioana Grațiela Ratzec, trimisă în judecată pentru delapidare în formă continuată și condamnată în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare, a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel Timișoara la trei ani de închisoare cu executare. 

Casiera unei primării a furat în 900 de zile bani din bugetul local FOTO Arhivă
Casiera unei primării a furat în 900 de zile bani din bugetul local FOTO Arhivă

Casiera Primăriei Băile Herculane a fost trimisă în judecată în 2021 pentru falsuri și delapidare în formă continuată, fiind acuzată că „în perioada 01.02.2010 – 08.05.2017 a sustras, în mod sistematic şi periodic, mai multe sume de bani din casieria Primăriei Băile Herculane”.

Potrivit rechizitoriului, casiera lua din banii încasați în numerar, iar pentru acoperirea sumelor „a modificat (falsificat) registrul de casă zilnic şi raportul de recapitulaţie zilnic cu încasările zilnice”.

Potrivit procurorilor, în 900 de zile, timp de aproape opt ani, casiera a înregistrat eronat peste 4.100 de chitanțe. Anchetatorii au stabilit că delapidarea s-a produs folosindu-se mai multe metode: neînregistrarea totală sau parţială a încasărilor realizate; alterarea sumelor înscrise în recapitulaţiile listate; modificarea sau alterarea unor chitanţe de încasare; modificări directe în registrul de casă. Prejudiciul total provocat de casieră a fost de 379.309 lei.

A recunoscut și regretat faptele

Judecătoria Timișoara a condamnat-o pe casiera de la Băile Herculane la trei ani de închisoare cu suspendare, ținând cont că inculpata „a recunoscut și regretat faptele încă din primul moment, nu are antecedente penale și este o persoană bine integrată în societate”. Curtea de Apel Timișoara a decis, însă, în apel, că femeia poate fi reeducată doar prin executarea pedepsei în detenție.

„În raport cu gravitatea faptei şi a datelor personale ale inculpatei, Curtea apreciază că, în cazul său, aceasta poate fi reeducată numai în regim de detenţie de aşa manieră încât să nu mai comită infracţiuni pe viitor”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite