EXCLUSIV Un milion de euro furați de la un spital din România. Cum acționa autoarea delapidării uriașe

0
Publicat:

Procurorii DIICOT au finalizat, după mai bine de cinci ani, rechizitoriul în dosarul Amaliei Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș, acuzată că a delapidat o sumă uriașă.

Amalia Dumitrașcu (stânga) riscă ani grei de închisoare FOTO Denis Grigorescu
Amalia Dumitrașcu (stânga) riscă ani grei de închisoare FOTO Denis Grigorescu

Furtul de 3,9 milioane lei a ieşit la iveală în aprilie 2017, când directorul economic al spitalului a fost schimbat, iar Isabela Din, noul director, a descoperit că fuseseră făcute mai multe plăți nejustificate. Totul a pornit de la două ordine de plată emise în primăvara anului 2017 pe care datele nu corespundeau cu cele de pe facturi: contul bancar şi codul fiscal erau diferite faţă de cele de pe factură, însă numele furnizorului era acelaşi.

DIICOT a deschis un dosar în aceeaşi primăvară, însă întrucât investigaţiile trenau, în august 2018, Spitalul Judeţean Argeş a acţionat-o în instanţă pe fosta contabilă Amalia Dumitraşcu pentru a recupera suma uriaşă pe care ar fi furat-o aceasta.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeş, iar în octombrie 2020 judecătorii au stabilit că Amalia Dumitraşcu trebuie să plătească Spitalului Judeţean Argeş prejudiciul de 3,98 milioane lei, plus dobânda legală remuneratorie de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului, în sumă de 370.687,80 lei. În total, este vorba de aproximativ 4,7 milioane lei.

Fosta contabilă refuză să returneze banii

Curtea de Apel Piteşti a dat o sentinţă definitivă în 2021, numai că fosta contabilă, aflată în libertate, refuză să returneze banii.

„Adevărul” a intrat, în exclusivitate, în posesia rechizitoriului întocmit de către procurorii DIICOT și vă prezintă detalii în premieră din acest caz de delapidare care a făcut înconjurul țării.

Alături de Amalia Dumitrașcu, au mai fost trimiși în judecată Nicolae și Cătălin Iordache, patronii firmei Rivertex Project, cea în conturile căreia ajungea suma uriașă furată de la Spitalul Județean Argeș. Cei trei au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional și delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Pe 24 mai 2017, Serviciul de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, de către Amalia Dumitrașcu, care a plătit prin virament bancar în perioada noiembrie 2012-martie 2017 către Rivertex Project suma de 4.281.000 de lei în loc de 387.000 de lei, diferența de plată fiind nejustificată. În total, este vorba de 69 de ordine de plată nelegale. Pe ordinele de plată, la rubrica „beneficiar“ era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean Argeş, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau scrise datele Rivertex Project.

Din vizualizarea ordonanțărilor de plată întocmite de Amalia Dumitrașcu rezultă că aceasta, pentru a nu crea posibilitatea detectării cu ușurință a mențiunilor nereale, nu menționa codul de identificare fiscală și codul IBAN al beneficiarului plății, și nici denumirea acestuia, la această din urmă rubrică menționând „Furnizor generic”.

O martoră din cadrul Spitalului Județean Argeș care semna ordinele de plată le-a declarat procurorilor DIICOT că nu a știut că programul informatic utilizat de spital, ca de altfel de toate instituțiile publice, pentru completarea ordinelor de plată, pus la dispoziție de către ANAF, nu sesizează lipsa corelației între denumirea furnizorului, codul IBAN și codul de înregistrare fiscală ale acestuia.

”Dacă ar fi știut, nu ar mai fi verificat doar prin sondaj corespondența între contul IBAN menționat pe ordinele de plată și contul IBAN menționat pe facturi”, spun anchetatorii.

Plan bine pus la punct

Potrivit rechizitoriului, Amalia Dumitrașcu avea un plan bine pus la punct pentru a fura banii. Plățile spitalului se făceau în ultimele zile ale lunii, timpul în care trebuiau să fie verificate și semnate documentele fiind foarte scurt. Documentele erau aduse de fiecare dată angajatei care le semna de către Amalia Dumitrașcu, aceasta fiind cea care completa ordinele de plată și ordonanțările și care le prezenta directoarei economico-financiare pentru a le viza pentru ”Controlul financiar preventiv”.

”Amalia Dumitrașcu stătea lângă martoră în timp ce verifica documentele și semna ordinele de plată. La momentul respectiv, martora nu și-a dat seama, însă, amintindu-și cele întâmplate, a precizat că existau momente în care Amalia Dumitrașcu îi distrăgea atenția de la verificările pe care le făcea, perturbând activitatea întregului birou, deși martora sau colegii îi atrăgeau atenția, arătându-i diverse fotografii din telefon cu fiica sa, solicitând diverse obiecte, povestind anumite chestiuni cu o voce ridicată și pe un ton care le capta atenția, fiind posibil să procedeze astfel în situația în care își dădea seama că din înscrisurile pe care martora le verifica putea să își dea seama că este ceva în neregulă cu ordinele de plată”, scriu procurorii DIICOT în rechizitoriu.

Autoarea furtului trăia în lux

O martoră din cadrul Spitalului Județean Argeș a observat că Amalia Dumitrașcu afișează o situație materială nejustificată de cuantumul salariilor acesteia, cumpărându-și des parfumuri, bijuterii, haine și lăudându-se că îi cumpără fiicei sale haine scumpe, menționând că a plătit aproape 3.000 lei pentru o rochie a acesteia.

Diferența între nivelul de trai afișat de Amalia Dumitrașcu și cuantumul veniturilor a fost sesizată și de o altă martoră de la Spitalul Județean Argeș, care a declarat că făcea multe achiziții de haine, bijuterii atât ei, cât și fiicei sale. De asemenea, s-a lăudat colegilor că a cumpărat o rochie fiicei sale în valoare de aproximativ 1.000 euro când a serbat majoratul. De asemenea, Amalia Dumitrașcu le-a mărturisit colegelor că intenționa să-i cumpere fiicei sale un apartament în București.

Procurorii DIICOT au descoperit că în perioada 4 aprilie 2017-19 mai 2017, Amalia Dumitrașcu a avut nu mai puțin de 503 convorbiri și mesaje telefonice cu Nicolae Iordache, patronul de la Rivertex Project, dintre care 266 de mesaje au fost pe 25 și 26 aprilie 2017, adică în perioada în care noul director financiar al spitalului a descoperit plățile nelegale.

Trebuie spus că Amalia Dumitraşcu, cea care a delapidat un milion de euro între 2012 şi aprilie 2017 de la Spitalul Judeţean Argeş, mai are o fraudă foarte mare la activ, dată BCR Piteşti în perioada 2002-2005, împreună cu o altă colegă. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind însă obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1,6 milioane lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite