FOTO Un sportiv român care a participat la Olimpiada de la Barcelona a devenit caricaturist în Luxemburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Balaban a fost primul şi deocamdată singurul jucător de badminton din România care a ajuns la Jocurile Olimpice de vară. Acum, este un caricaturist de succes tocmai în Luxemburg.

Timişoara a fost în acest week-end capitala badmintonului românesc. Cei mai buni sportivi din ţară s-au întrecut în Sala Banu Sport pentru titlurilede campioni naţionali.

O noutate a Federaţiei Române de Badminton a fost organizarea unei gale pentru veterani.

Printre cei care au venit la Timişoara pentru acest eveniment se numără şi Florin Balaban, unul din cei mai importanţi jucători de badminton din ţara noastră.

Este primul şi singurul jucător român care a participat la acest sport la o olimpiadă. S-a întâmplat în 1992, la Barcelona.

Florin Balaban trăieşte de aproape 20 de ani în Luxemburg, acolo unde a devenit un cunoscut… caricaturist.

Balaban s-a născut în 1968,  la Nicoreşti, în judeţul Galaţi, însă a început să practice badminton la clubul din Oneşti, în 1979.

“Am început cu epoca lemnului. Era un vis frumos să avem rachete bune. Însă cele pe care le aveam noi erau din lemn. Mingile erau de plastic şi le recondiţionam mereu. Am început să joc badminton de la zece ani, iar pe la 14 ani am început să câştig competiţiile interne. În 1988, l-am bătut pe timişorenul Floren Banu, care era considerat cel mai bun jucător din ţară. Nu i-a venit să creadă”, a povestit Florin Balaban.

La Olimpiada de la Barcelona

Federaţia Română de Badminton a apărut de abia după Revoluţie, iar primul campionat naţional oficial s-a desfăşurat în 1990. Florin Balaban avea să câştige acest titlu.

În 1992, Balaban era numărul 132 în clasamentul mondial, dar pentru că a fost cel mai bine clasat român la acea oră a prins Jocurile Olimpice de la Barcelona.

“A fost ceva inimaginabil. E un sentiment incredibil să fi acolo printre cei mai buni sportivi din lume. În satul olimpic i-am văzut pe Boris Becker, pe Stefan Edberg, pe Pete Sampras, baschetbaliştii jugoslavi…Am mai fost la mondiale, la europene, dar olimpiada e altceva. Acolo totul e extrem de bine pus la punct, totul era perfect sincronizat. M-a impresionat şi concertul susţinut de Monseratt Caballe”, a mai spus Balaban.

Românul nu a apucat să savureze prea mult competiţia. A fost învins în primul meci de un jucător din Canada. A avut însă timp să participe ca spectator la competiţiile olimpice. După Olimpiadă, Florin Balaban a mai câştigat de două ori titlul de campion naţional.

Plecarea în Luxemburg

Văzând că badmintonul nu are prea multe şanse în România a încercat să obţină un contract la un club din străinătate.

“Am trimis CV-uri la echipe din Franţa, Belgia, dar şi în Luxemburg. Am primit răspuns doar din Luxemburg, de la echipa BC Bettenburg 82. Timp de 18 ani am jucat pentru ei. Practic şi acum sunt la veteranii acestei echipe”, a mai declarat Balaban.

Florin Balaban a fost, timp de doi ani, antrenorul naţionalei de badminton a Luxemburgului, iar apoi a pregătit şi echipa din Bettenburg.

“Este un campionat destul de puternic şi foarte bine structurat. Divizia A are opt echipe şi se joacă în sistem tur-retur. La nivel de joc poate că românii sunt mai buni, dar ca şi condiţii sunt de departe peste România. Luxemburg este una din ţările cele mai dezvoltate din Europa. Jucătorii sunt amatori, dar nivelul este foarte ridicat. Pentru ei este mai important practicarea sportului decât performanţa”, a mai spus Florin Balaban.  

De la badminton la caricaturi

Chiar dacă îşi câştiga traiul din badminton, Florin Balaban a încercat să îşi rotunjească veniturile. Spune că de mic copil era pasionat de desen. Îi plăcea să facă caricaturi. Aşa se face că în Luxemburg nu a stat mult pe gânduri şi a început să îşi trimită desenele la diferite ziare. A ajuns cel mai cunoscut caricaturist din Luxemburg. În 1999, înaintea alegerilor locale, i-a invitat la expoziţia sa pe toţi deputaţii cărora le făcuse în prealabil caricaturi.

Aidoma mai celebrului Ştefan Popa Popa’s care a caricaturizat toţi lideri importanţi din lume, Florin Balaban s-a specializat în realizare de portrete pentru politicienii.

“Am realizat caricaturi pentru două ziare importante din Luxemburg. M-am speializat în politică naţională şi internaţională. Am rămas însă la Luxemburger Vort, care are un tiraj de 80.000 de exemplare pe zi. De 17 ani, zi de zi desenez pentru ei. În fiecare seară trebuie să predau lucrarea pe care o comandă ei”, a mai afirmat Florin Balaban.

Interesant este că Balaban nu a cerut până acum cetăţenia luxemburgheză, deşi ar fi putut să o facă după cinci ani de locuit acolo. Acum însă este hotărât să face demersurile, pentru că are doi copii care au nevoie de acte pentru a putea juca badminton în echipa de juniori a Luxemburgului.


Citiţi şi:

FOTO Aventurier în Indonezia: Românul care experimentează traiul aproape primitiv al papuaşilor

Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Bioenergeticianul român care-i tratează pe călugării budişti din Thailanda

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite