FOTO Timişoara, din nou capitală; de data asta a jazzului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tingval Trio la Festivalul Timisoara Capital Jazz Festival
Tingval Trio la Festivalul Timisoara Capital Jazz Festival

Festivalul de Jazz de la Timişoara s-a reluat după doi ani de pauză forţată datorită crizei economice care nu a ocolit cultura.

Marius Giura, organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, a găsit resurse să reînvie şi festivalul din capitala Banatului. Acesta a demarat vineri seara sub un nou nume: „Timişoara Capital Jazz Festival”. 

După doi ani de pauză, am putut relua acest festival datorită ajutorului primit de la CJT, din partea Ministerului Culturii, cât şi de la cei patru sponsori. Am schimbat numele festivalului, pentru că Fundaţia Jazz Banat a devenit membră în Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană. Astfel că vom pune şi noi umărul la organizarea unor evenimente artistice, care Timişoara să merită să primească acest titlu în 2020”, a declarat Marius Giura.

Concertele se desfăşuară în sala de concerte a Liceului de Muzică „Ion Vidu”, în prezentarea veteranului Florian Lungu.

Primii care au urcat pe scenă au cei de la The New Dimension, format din şvabul Tony Kuhn, sasul Michae Acker şi românii bănăţenii Tavi Scurtu şi Dan „Bozo” Mitrofan. 

Concert de neutat cu Tingval Trio

Au urmat vedetele serii: Tingval Trio, una din trupele de succes din jazzul european. Grupul este format din pianistul suedez Martin Tingval, basistul de origine cubaneză Omar Rodriguez şi toboşarul german Jurgen Spegel.

Publicul timişorean a fost privilegiată să vadă un concert live de excepţie cu Tingval Trio. 

Prima seara s-a încheiat cu Sebastian Spanache Trio, care fac parte din noua generaţie a jazzului românesc. 

Ziua României sărbătorită prin jazz

Pentru ziua de 1 decembrie, Timişoara Capital Jazz Festival, organizatorii au pregătit tot trei trupe. De la ora 19.00, vor concerta cei de la Jazzappella, un sextet vocal mixt a capella de jazz înfiinţat la Bucureşti în anul 2011. Apoi, vor urma Jazzy Bit, un trio timişorean de jazz, funky, latino, format tot în 2011, de Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (bass) şi Szabo Csongor Zsolt (tobe).

Cireaşa de pe tort va fi duetul Francois Couturier & Anja Lechner. Violoncelista germană şi pianistul francez vor oferi o experienţă inedită publicului timişorean.

“Noile aranjamente, interpretarea liberă şi improvizaţia sunt părţi dintr-o explorare a unui repertoriu situat, metaforic sau istorico muzical, la întretăierea Estului cu Vestul”, susţin organizatorii. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite