FOTO Hanul din Ungaria unde românii se abat din drum ca să mănânce o ciorbă de peşte à la Szeged

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hanul Fehértói de la intrarea în Szeged, pe vechiul drum naţional, este locul preferat al celor care apreciaza renumita ciorbă de peşte a la Szeged.

GALERIE FOTO
 

Hanul Fehértói Halászcsárda figurează de mulţi ani în TOP 10 al restaurantelor din zona Szegedului, realizat de Tripadvisor.com. Locaţia se află la patru kilometri de oraş, pe vechiul drum naţional E5 care duce spre capitala Ungariei, dar şi la bifurcaţia autostrăzilor M43 (Szeged-Mako-Nădlac) şi M5 (Szeged-Budapesta). Este aşezată la răscruce de drum. 

Şoferii români, fie că sunt în drum spre Occident, fie prin vizită la vecini, s-au obişnuit să facă aici o pauză. 

Sunt şi mulţi cei care urcă în maşini şi vin aici doar să mănânce o ciorbă de peşte a la Szeged sau alte preparate tradiţionale ungureşti. Hanul se află lângă lacul Fehér (lacul “Alb”), aşa că preparatele din peşte sunt specialităţile casei.


Cam aşa arată grătarul de peşte pe platou de lemn: fileuri de crap la grătar cu sos de ciuperci, fileu de şalău a la Orly, jumări de peşte, fileu de somn la grătar, fileu de somn la grătar cu usturoi. 

Tot o specialitate locală este clătita umplută cu carne de peşte (somn), dar şi păpricaşul de viţel cu smântână sau tocana de burtă.

Din meniu nu poate să lipsească mâncăruri tradiţionale maghiare din carne de gâscă, cerb, mistreţ, fazan, de porc sau de vită.

image

Lacul se întinde pe câteva sute de hectare, iar hanul pescăresc Fehértói a fost deschis în 1938. Clădirea hanului a fost reconstruită în totalitate în anii 2003-2006, bucătăria şi restaurantul fiind aduse atunci la cele mai noi standarde.

image


 

Restaurantul oferă condiţii pentru toate grupurile, fie că e vorba de un prânz pentru turişti, masă cu parteneri de afeceri, o cină discretă sau o petrecere cu câteva sute de persoane.

Desigur, principalul preparat este peştele proaspăt pescuit zilnic din lac. 

image

Proprietarul hanului este un renumit maestru bucătar, Frank Sándor, premiat de multe ori la competiţii interne şi internaţionale. Lucrează în această meserie de 50 de ani. De numele său se leagă ciorba de peşte a la Szeged, cunoscută acum în toată lumea. 

image

De numele său se leagă şi unul din cele mai prestigioase şi mai vechi festivaluri gastronomice din Ungaria, Festivalul Internaţional de Peşte Tisza de la Szeged, care se desfăşoară, de 20 de ani, în primul weekend din septembrie. 

image

La ediţia din anul 2000, Frank Sándor a stabilit un record mondial Guinness făcând 7.000 de porţii de ciorbă de peşte, într-un ceaun de 3.500 de litri.

Este membru fondator al Ordinului Mesei Albe al Cavalerilor Maghiari, preşedinte regional al Asociaţiei Gastronomice Naţionale Maghiare şi preşedinte al Societăţii Gastronomice a judeţului Csongrad. Deţine cel mai înalt premiu profesional pe care îl poate obţine în Ungaria.

image


 

Hanul oferă cazare începând din anul 2004. Oaspeţii au la dispoziţie 28 de camere (26 de camere cu două paturi şi două apartamente), la categoriile Classic, Turist şi Superior.

image

Citeşte şi:

FOTO Restaurantul din Serbia unde românii stau la coadă. E un muzeu etnologic unde mâncarea se prepară pe cărbuni

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite