Şefa Catedrei de Română de la Szeged: „România consideră că în Ungaria nu există nicio şcoală şi niciun profesor de română care să merite atenţia ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, de Ziua limbii române, preşedintele României a distins mai mulţi pedagogi şi instituţii de învăţământ din afara României, pentru servicii aduse limbii române. Nicio instituţie, niciun profesor, învăţător sau educator din Ungaria nu s-au aflat printre cei distinşi, românii din Ungaria fiind singurii care au fost trecuţi cu vederea, susţine şefa Catedrei de Română de la Universitatea din Szeged.

Mihaela Bucin, conferenţiar la Cetedra de Limbă Română de la Universitatea din Szeged, a fost dezamăgită de atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, care a decorat o mulţime de profesori de limbă română din străinătate şi reprezentanţii instituţiilor care susţin învăţarea limbii române, dar a uitat de românii din Ungaria. 

Mihaela Bucin a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, pe care o redăm în întregime. 

“De Centenar, România consideră că în Ungaria nu există nicio şcoală şi niciun profesor de română care să merite atenţia ei!

În acest an, de Ziua limbii române, preşedintele României a distins mai mulţi pedagogi şi instituţii de învăţământ din afara României, pentru servicii aduse limbii române. Nicio instituţie, niciun profesor, învăţător sau educator din Ungaria nu s-au aflat printre cei distinşi, românii din Ungaria fiind singurii care au fost trecuţi cu vederea, în anul Centenarului, dintre comunităţile istorice româneşti din jurul ţării (cum se vede în articolul de mai jos). 

Din fericire, în România copleşită de o profundă şi interminabilă criză politică, există încă o parte a mediului universitar care încearcă din răsputeri să menţină normalitatea de apartenenţă spaţială - Europa, şi temporală - secolul al XXI-lea, în cultura română, precum şi solidaritatea cu acele comunităţi care şi-au asumat identitatea românescă - adesea în situaţii dramatice.

Mulţumim universitarilor care au făcut posibil momentul aniversar al profesorului Petruşan, la Conferinţa româniştilor de la UBB Cluj! Gheorghe Petruşan şi-a dedicat întreaga viaţă predării literaturii şi culturii române, la Catedra de română a Univestităţii din Szeged. S-a născut într-o familie românească dintr-un sat din Ungaria, a făcut liceul românesc din Gyula, a studiat româna la Universitatea din Budapesta. A ajuns la Catedra din Szeged în 1963. De aici a ieşit la pensie, după ce a pregătit zeci de generaţii de profesori de română, pentru şcolile româneşti din Ungaria. Acele şcoli care, după cum am observat la sărbătoarea Limbii române din 2018, pentru România, nu merită să fie distinse... 

O întrebare care şi-o pun adesea câţiva români din Ungaria este: cât va mai rezista asimilării acestă comunitate istorică de periferie? Recunoaşterea simbolică a efortului depus încă de şcolile şi dascălii români din Ungaria ar fi însemnat o încurajare, o reparaţie a lungilor decenii de ignorare, care au urmat după înfăptuirea Marii Uniri. Care, da! - nu a fost benefică pentru toţi românii! Pentru unii a însemnat declinul identitar iremediabil. 

Omiterea suspectă de la sărbătoarea Zilei limbii române e un mesaj trist: România consideră că românii rămaşi în Ungaria acum o sută de ani nu mai au merite şi nu se mai disting în ceea ce priveşte prezervarea limbii române. E umilitoare această concluzie, mai ales că aceşti români trăiesc într-o ţară care, tot de o sută de ani, poartă de grijă cu toată responsabilitatea sprituală şi materială, tuturor comunităţilor maghiare rămase în afara hotarelor stabilite la Trianon”.
 

Lista cu decoraţii din partea Preşedinţiei

Klaus Iohannis Şeful statului a semnat decrete de decorare cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler: Liceului “Mihai Eminescu” Carapciu (Ucraina), Liceului “Mihai Eminescu” Solotvino (Ucraina), Şcolii elementare “2 Octombrie” Nicolinţ (Serbia), Şcolii Generale “3 Octombrie” Sân Mihai (Serbia), Şcolii româneşti Milne Valley (Canada), Şcolii româneşti (Cipru) şi Liceului “Mihai Eminescu” Sofia (Bulgaria) şi Colegiului de Educaţie pentru Copii “Juan de Austria” Alcala de Henares (Spania) şi Şcolii "IC Corrado Melone din Ladispoli" (Italia).

În semn de apreciere pentru contribuţia personală avută la promovarea şi conservarea educaţiei în limba română, pentru dăruirea cu care s-au implicat în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţilor româneşti din diaspora, Klaus Iohannis a conferit Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler pentru Roxana Bârlea, lector doctor de limba română la Universitatea Aix-Marseille (Franţa), Ancuţa Borzasi, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Dublin (Irlanda), Elena De Chiara, profesor, Şcoala românească de pe lângă Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam (Olanda), Rodica Covaci, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Lisabona (Portugalia), Georgeta Dachin, profesor, coordonator al Şcolilor de limbă română din Aarhus şi Faarvang (Danemarca), Coralia Ditvall, lector doctor de limba română la Universitatea Lund (Suedia), Cecila Folschweiller, profesor doctor, responsabilă de studiile de limba română şi director adjunct al Departamentului Europa al Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (Franţa), Georgiana Gălăţeanu Fârnoagă, lector doctor, Universitatea California din Los Angeles, Ramona Gonczol, profesor de limba română la University College London, Viviana Gherghel, profesor, Regiunea Toscana (Italia), Ana-Maria Gîrleanu-Guichard, conferenţiar, director al Departamentului de Studii Româneşti, Universitatea din Strasbourg (Franţa), Minodora Grigorescu, profesor, Toronto (Canada), Lucreţia Manolache, profesor, Şcoala Românească din Eindhoven (Olanda), Maria Mihaiela Marton, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească (Spania), Angela Nicoară, profesor, Şcoala “IC Corrado Melone din Ladispoli” (Italia), Ileana Orlich, profesor doctor, Universitatea de Stat din Arizona, Iulia Elena van Peppen, profesor, Şcoala Românească din Haga şi Şcoala Românească din Amsterdam (Olanda), Dorin Perie, profesor universitar doctor, Universitatea Amsterdam, Zinaide Pinteac, profesor, Şcoala generală din Frumuşica Veche (Regiunea Odesa, Ucraina), Livia Popa, profesor, Toronto, Andreea Roman, fost conferenţiar la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (Franţa), Nicolae Stanciu, profesor, Lectoratul de limbă, cultură şi civilizaţie românească, Universitatea de Stat din Karaganda (Kazahstan), Una Vasiljevic, profesor de limba română, Centrul de cultură românească din Boljevac (Serbia).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite