Focarul de norovirus de la Colegiul C.D. Loga a fost stins. Sursa de infecție a rămas neidentificată

0
Publicat:

Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat, joi, 11 aprilie 2024, că focarul de norovirus de la Colegiul C.D. Loga din Timișoara a fost stins, după ce în ultima săptămână nu s-a mai prezentat niciun pacient la spital.

Colegiul CD Loga din Timișoara FOTO arhivă Adevărul
Colegiul CD Loga din Timișoara FOTO arhivă Adevărul

În urma analizelor de la Institutul Cantacuzino din București a reieșit că cei care s-au îmbolnită, săptămâna trecută, la Colegiul C.D. Loga din Timișoara, au contactat norovirus, un agent patogen care, prin transmiterea sa, conduce la apariția unor simptome digestive. Din zece probe trimise pentru analize, opt au ieșit pozitiv la norovirus. Nu s-a putut însă afla, concret, sursa de infectare. Probele de apă nu conțin microorganisme patogene.

Din probele trimise pentru analiză la Institutul Cantacuzino s-a confirmat prezența norovirusului doar în probele biologice (scaun) recoltate de la pacienții internați, iar probele de apă recoltate din incinta unității de învătământ nu conțin microorganisme patogene. Prin urmare, în conformitate cu metodologia și având în vedere faptul că în ultimă săptămâna nu s-a mai prezentat, la nici o unitate sanitară din județul nostru, nici o persoană cu simptomatologie sau link epidemiologic cu focarul de norovirus declarat, acesta a fost închis cu sursa neidentificată”, a transmis Corneliu Bubatu, purtător de cuvânt la DSP Timiș.

În noaptea și dimineața de miercuri, 3 aprilie 2024, 86 de elevi şi 21 de profesori de la Colegiul C.D. Loga din Timișoara au ajuns la spital cu dureri abdominale, vărsături și unii dintre ei diaree. Un număr de 14 copii și trei adulți au fost internați, însă după ce starea lor de sănătate s-a ameliorat, au fost externați. O parte din ei au ieșit pozitiv la testul cu norovisrus făcut la Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

Despre norovirus

Rata de transmitere a norovirusului este foarte ridicată, iar manifestarile infecției apar la o zi-două de la infectare și persistă pentru câteva zile.

Norovirusul a fost descoperit în anul 1968, în orașul Norwalk din Ohio, SUA. Pentru o perioadă de timp a fost cunoscut și ca virusul Norwalk. Acesta face parte din familia Calciviridae și prezintă o contagiozitate ridicată. Cele mai multe cazuri de infecții cu norovirus se înregistrează în perioada noiembrie-aprilie.

Virusul poate persista pentru câteva zile pe suprafețe. Acestea necesită igienizare cu substanțe pe bază de clor. Adesea atingerea suprafețelor contaminate și apoi ducerea mâinii la gură este responsabilă de apariția infecției. În acest mod, poate apărea o epidemie de norovirus.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite