Finlandez acuzat că spală bani proveniţi din proxenetism, capturat în România: „Acţiona cu un grad ridicat de rafinament”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a dispus recent arestarea preventivă pentru 30 de zile, în vederea predării către autorităţile spaniole, a unui finlandez acuzat că face parte dintr-o reţea specializată în spălare de bani.

Jduecătorii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat un mandat european de arestare emis de autorităţile spaniole pe numele finlandezului Jan Erik Stromberg (61 de ani), acuzat că spală bani proveniţi din proxenetism. Potrivit mandatului european de arestare emis pe numele finlandezului, acesta este acuzat că face parte dintr-o organizaţie criminală sepcializată în spălare de bani proveniţi din comiterea de infracţiuni de proxenetism comise în ţări din nordul Europei prin intermediul gestionarea unei pagini web.

Potrivit autorităţilor judiciare spaniole, sumele obţinute prin intermediul paginii web sunt estimate la 35 de milioane de euro, banii fiind spălaţi prin circuite financiare din 12 ţări UE şi non UE. „Pentru comiterea acestor infracţiuni, organizaţia se folosea de multiplele societăţi create cu unicul scop de a îngreuna şi de a ascunde destinaţia fondurilor obţinute cu aceasta activitate ilegală, făcând să circule acestea prin intermediul acestor societăţi şi având ca şi posibilă destinaţie finală conturi bancare asociate firmelor din Hong Kong”, se arată în mandatul european de arestare emis pe numele finlandezului.

Potrivit aceleiaşi surse, parte din beneficiile obţinute s-au investit în monede virtuale a căror urmărire este foarte dificilă. „Organizaţia criminală se caracteriza printr-un grad ridicat de rafinament în momentul în care folosea platforme digitale de piaţă şi gestiona conturi bancare (REVOLUT, LEOPAY, N26, YANDEX MONEY, TRANS FERWISE, etc) ce le permitea deschiderea de conturi bancare în orice ţară din lume în abia şase minute, conturi care erau imediat operative şi de unde puteau trimite sau primi transferuri, precum si de a asocia acestora carduri de debit”, au mai arătat autorităţile spaniole în mandatul european de arestare.

Judecătorii români au confirmat mandatul european de arestare, dispunând arestarea prevenitvă în vederea predării finlandezului autorităţilor spaniole. Audiat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, finlandezul a declarat că „nu este de acord cu acuzaţiile aduse, însă este de acord să fie predat autorităţilor solicitante pentru a-şi demonstra nevinovăţia”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite