Un concurs dedicat elevilor geniali, în pericol din cauza unor jocuri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul CJ Timiş a respins un proiect care permitea organizarea unui concurs dedicat elevilor
Plenul CJ Timiş a respins un proiect care permitea organizarea unui concurs dedicat elevilor

Zeci de elevi din toată ţara ar trebui să participe la sfârşitul acestei luni, în perioada 24-26 aprilie, la Timişoara, la un concurs de lansare în spaţiu a unor minisateliţi. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română şi Agenţia Spaţială Europeană, riscă să fie anulat după ce Consiliul Judeţean Timiş a respins un proiect care permitea organizarea evenimentului.

Consiliul Judeţean Timiş, în care PSD are o majoritate care nu îi permite să treacă proiectele de patrimoniu fără voturile PNL, a respins miercuri un proiect care viza aprobarea regulamentului de folosire a terenului aferent aeroportului utilitar Cioca. Respingerea regulamentului, pentru care a fost convocată o şedinţă extraordinară, pune în pericol organizarea unui eveniment dedicat elevilor din toată ţara pasionaţi de invenţii în domeniul sateliţilor. Evenimentul este programat în perioada 24-26 aprilie la aeroportul Cioca, iar prin respingerea proiectului, concursul la care ar fi trebuit să participe zeci de elevi din toată ţara este în pericol.

Partener în proiect este şi Universitatea de Vest, iar rectorul UVT, Marilen Pirtea, care este şi deputat PNL, a arătat după respingerea proiectului că evenimentul dedicate elevilor de liceu şi susţinut de UVT, cu girul Agenţiei Spaţiale Română, împreună cu Agenţia Spaţială Europeanăă, este în pericol să fie blocat. „Este de consemnat, cu regret, faptul că un eveniment de această anvergură, precum e cel pe care Agenţia Spaţială Română intenţionează să îl organizeze la Aerodromul Cioca, ajunge în pericol de a fi anulat din cauza unor vicii procedurale şi birocratice, mai precis din cauza absenţei temporare a unui Regulament în vigoare pentru administrarea şi utilizarea spaţiilor Aerodromului Cioca. Solicităm public CJ Timiş să coopereze cu organizatorii competiţiei girate de Agenţia Spaţială Română, pentru a evita, în extremis, anularea evenimentului din 24 aprilie, pe care, dacă l-ar găzdui, ar aduce multă bucurie şi entuziasm publicului din oricare alt oraş mare al ţării”, a transmis rectorul UVT.

PNL-iştii se apără spunând că nu au înţeles proiectul

După respingerea proiectului, preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, care a lipsit de la şedinţă, a transmis un comunicat de presă în care a acuzat respingerea proiectului din considerente pur politice. „Ne-a fost solicitată închirierea aeroportului pentru lansarea minisateliţilor confecţionaţi de zeci de elevi care erau aşteptaţi la Timişoara. În acest moment, nu mai este posibil. Îmi exprim regretul privind situaţia apărută şi consider iresponsabil votul pe considerente pur politice, prin care se blochează atragerea de evenimente culturale, sportive sau ştiinţifice”, a transmis Dobra.

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, susţine că liberalii din CJ Timiş au votat împotriva proiectului pentru că nu au înţeles exact despre ce e vorba şi nimeni nu a fost în stare să îi lămurească. Robu susţine că în urma discuţiilor cu aleşii PNL din Consiliul Judeţean Timiş i-a transmis preşedintelui CJ un sms în care îl asigură că dacă proiectul va fi supus mâine la vot, liberalii îl vor vota. „Ai noştri mi-au spus că au discutat şi cu cei de la PSD şi au convenit că ar trebui pus altădată la vot că nici ei nu înţeleg ce se vrea, de fapt, acolo. I-am spus domnului preşedinte că dacă mâine va supune proiectul la vot, PNL-iştii vor fi prezenţi şi vor vota. Vă arăt sms-ul dacă vreţi”, a declarat Robu, potrivit căruia Călin Dobra nu i-a răspuns la mesaj.

Contactat de „Adevărul”, preşedintele CJ Timiş a declarat că va discuta cu specialiştii din Consiliul Judeţean pentru găsirea unei soluţii care să permit organizarea concursului. „O să găsesc o variantă să rezolv situaţia. Ei (n.r. consilierii PNL) să înţeleagă, iar domnul Robu să îşi conducă Consiliul Local. Consilierii trebuie să citească să înţeleagă despre ce e vorba. Voi face tot posibilul să susţin organizarea evenimentului. De aceea am făcut şi demersurile. O să discut cu specialiştii din Consiliu să văd”, a declarat Călin Dobra.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite