Festivalul maghiarilor din Timișoara, ediție specială în Capitala Culturală a Europei. Sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori VIDEO

0
Publicat:

Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timişoara, ajunsă la ediția cu numărul 8, a demarat miercuri seară, 20 septembrie 2023, cu Gala de Deschidere de la Teatrului Național. Urmează patru zile pline de cultură maghiară.

Zilele Culturale ale Maghiarilor din Timișoara FOTO TMN
Zilele Culturale ale Maghiarilor din Timișoara FOTO TMN

Zilele Maghiare din Timișoara propune și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastonomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere și programe pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, sport, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara. Dar şi multe altele.

Deschiderea oficială a avut loc miercuri seară, 20 seotembrie 2023, la Teatrul Național din Timișoar.

Este o bucurie să deschid încă o ediție a acestor Zile Maghiare. Vreau să spun foarte clar, nu voi aveți nevoie de mine sau de primar, ci primarul și Timișoara are nevoie de voi. Timișoara a fost construită de mulți maghiari. Și mă bucur că arhitectul Szekely Laszlo va avea o expoziție anul acesta, iar mulți vor putea vedea și această moștenire. Anul acesta aducem încă o dată la suprafață toate aceste contribuții ale maghiarilor în Timișoara“, a spus primarul Dominic Fritz.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara FOTO Ștefan Both
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara FOTO Ștefan Both

El a subliniat cât de importantă este zestrea maghiată în patrimoniul Banatului. „În tot acest an, contribuția maghiarilor în agenda culturală a fost una importantă (...). Asta nu ține cumva de folclor, că avem nevoie de maghiari să danseze și ei un pic, să avem un strop de culoare. Nu despre asta este vorba. E ceva mai profund. Trăim din nou vremuri în care din nou devine aproape o normalitate să fie oameni atacați pe baza etniei lor. Este nevoie de exemple pozitive, de surse de inspirație și de încurajare, în care comunități spun: așa ceva nu este acceptabil. Așa ceva ne distruge baza prosperității noastre comune. În Timișoara tocmai diversitatea a fost baza prosperității. Vă mulțumesc pentru această contribuție. Timișoara vă datorează multe, iar și viitorul Timișoarei depinde de voi”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Vorbim de Zilele Culturale Maghiare în cadrul proiectului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. Este o mare fericire că Primăria ne-a susținut în acest an într-un mod foarte puternic. Au înțeles că minoritatea maghiară este, după ce au plecat nemții, cea mai mare minoritate etnică din Banat. Și dacă Timișoara este un oraș multicultural, atunci acest lucru trebuie subliniat. Sper că acest eveniment va aduc mulți vizitatori, turiști. Mereu sunt noutăți. Nu ne comparăm cu cei de la Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Ei au mult mai mulți bani, mai multe evenimente, dar au și o comunitate mai numeroasă de maghiari. Ei au avut peste 200.000 de spectatori. Eu sunt bucuros dacă ne vom apropia de 100.000 de spectatori în cele patru zile. Pentru organizarea evenimentului din acest an depășim 120.000 de euro”, a spus Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociației Bastion-Varbatya.

Concerte cu vedere din Ungaria

Concertele mari, cu nume mari din Ungaria, vor avea loc în Piața Victoriei. Joi, 21 septembrie 2023, va cânta Vincze Lilla - ex solista trupei Napoleon Bulevard, vineri, 22 septembrie 2023, cântă Deak Bill Gyula – care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă, 23 septembrie 2023, este Republik – o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică, 24 octombrie 2023, va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra – cea mai mare orchestră de acest gen din lume, care se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”.

Scena secundă se va afla în Piața Libertății, acolo unde se va amenaja și târgul meșteșugăresc. Târgul gastronomic se va desfășura, ca în fiecare an, în parcarea de la Modex.

Vor fi trei firme care prepară la fața locului mâncare la ceaun și diverse bunătăți tradiționale maghiare. Vom avea bere artizanală, pălincă artizanală, kurtoskalacs, langoși, clătite ca la mama acasă, iar noutatea va fi pizza secuiască. Se va face la fața locului în niște cuptoare mari. În Piața Libertății vom avea 76 de comercianți. Zona pentru copiii este tot în Libertății. Vin cu produse de bun gust, nu kitschuri. În Piața Operei vom amenaja un loc pentru vinuri, tot aici vin reprezentanții orașelor Bekescsaba, Szeged, Gyula, Mako etc. În incinta Teatrului Maghiar vor fi multe programe culturale, prezentare de carte, teatru și altele. Anul acesta nu vom avea trenuleț turistic, dar cei mici vor avea posibilitatea să se plimbe în caleașcă trasă de ponei”, a spus Rita Metz, director de programe la Zilele Maghiare din Timișoara.  

Zilele Culturale ale Maghiarilor din Timișoara FOTO TMN
Zilele Culturale ale Maghiarilor din Timișoara FOTO TMN

În cele patru zile ale evenimentului sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori, care vor putea aprecia diversitatea programelor şi multiculturalitatea cetăţii.

Proiectul face parte din Programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu peste 740.000 de lei. De asemenea, proiectul este finanțat prin Granturile norvegiene, în valoare de peste 340.000 de lei, iar Guvernul Ungariei contribuie și el cu aproximativ 200.000 de lei.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite