Episcopul Martin Roos, către şvabii bănăţeni emigraţi: „Faceti-vă din străinătate o patrie, dar niciodată nu vă transformaţi patria în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Roos, episcopul de Timişoara
Martin Roos, episcopul de Timişoara

Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara, a fost aproape de germanii care au venit în urbea de pe Bega pentru a sărbători „Zilele Germanilor din Banat”.

Germanii care au venit în România pentru a participa la „Zilele Germanilor din Banat” - eveniment care un an se ţine la Ulm (regunea Baden-Württemberg), un an la Timişoara - au avut în program şi o slubjă în Domul din Piaţa Unirii. Adoraţia oficială de duminică a fost ţinută de episcopul Martin Roos.

De altfel, episcopul a participat şi la evenimentul ţinut sâmbătă la Opera Română cu ocazia aniversării a 25 de ani Forum Democrat al Germanilor din Banat. 


Vorbele adresate de episcopul Martin Roos i-a făcut pe mulţi să simtă fiori. Alţii au avut lacrimi în ochi. „Aproape toţi şi aproape oriude suntem străini. Şi călători pe acest pământ. Faceti-vă din străinătate o patrie, dar niciodată nu vă transformaţi patria în străinătate”, a spus Martin Roos. 

Episcopul s-a referit şi la „Heimat” ca la un termen intraductibil în alte limbi, care înseamnă mult mai mult decât „patrie”, care înseamnă totodată şi căldura căminului casei părinteşti, a comunităţii, a locului unde te-ai născut şi ai fost botezat.

Citeşte şi:
 

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni

FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite