Fotografia pentru care celebra dronă Eye in the Sky din Timişoara era să fie doborâtă de armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea spectaculoasă obţinută din drona Eye in the Sky
Imaginea spectaculoasă obţinută din drona Eye in the Sky

Valentin Vâlcu, proprietarul dronei Eye in the Sky, a trecut prin emoţii mari când a încercat să surprindă imagini cu umbrelele de pe strada Alba Iulia.

Valentin Vâlcu a devenit celebru în Timişoara datorită dronei Eye in the Sky, cu care realizează fotografii aeriene spectaculoase din oraş. Timişoreanul şi-a scos obiectul zburător pentru a imortaliza de la înălţime umbrelele colorate de pe strada Alba Iulia. Nu s-a gândit că tocmai nevinovatele umbrele puteau să pună în pericol cea mai avansată dronă din România.

“M-am dus direct în centrul oraşului pentru a fotografia umbreluţele colorate ce acopera o bună parte din strada Alba Iulia. Dacă anul trecut am fotografiat umbreluţele colorate dinspre Piaţa Operei către Libertăţii, anul acesta am zis să le surprind invers – din Piaţa Libertăţii către centru. Nimic nou, nimic special. Totul trebuia să decurga simplu, ca de obicei”, îşi începe povestea Valentin Vâlcu.

Spre finalul zborului, undeva spre ultimele două minute, a apărut un soldat care l-a întrebat ce face şi apoi a insistat să coboare drona. MApN deţine practic două laturi ale Pieţei Libertăţii, unde se află clădirea Comenduirii Garnizoanei UM 01024, Casa Armatei şi Casinoul Militar.

image

“I-am răspuns scurt că facem nişte poze şi mi-am văzut de treabă mai departe. Omul insistă în continuare să coborâm drona. Când s-a terminat bateria, am coborât drona în Piaţa Libertăţii. Un al doilea soldat ne-a luat la intrebari: <cine sunteţi?>, <ce fotografiaţi?>, <aici este un punct sensibil, nu ştiţi că nu aveţi voie să fotografiaţi cladirea aceasta?>, <nu ştiaţi fotografiatul în zone militarizate este interzis?>. Abia atunci mi-am dat seama că nu e de glumit cu cei doi soldaţi pentru că ne aflam lângă o clădire, de fapt două cădiri cu caracter militar. I-am spus liniştit exact ce am vrut să facem – să fotografiem umbreluţele colorate, iar unul dintre ei a insistat să vadă pozele, ca nu cumva să fi fotografiat curtea interioară a unităţii militare”, a mai povestit Valentin Vâlcu. 

Fotografiatul Interzis

După ce a văzut toate pozele de două ori, tonul militarilor s-a mai domolit, dar erau în continuare curioşi pentru cine fac pozele. Li s-a explicat de proiectul Eye in the Sky, de care soldaţii nu aveau însă habar.

Drona Eye in the Sky

Valentin Vâlcu susţine că s-a dus la unitatea militară să mai ceară lămuriri despre ce are voie şi ce nu să fotografiez în zonă.

“Soldatul de la poartă, altul decât cei doi cu care discutasem afară, foarte amabil mi-a spus ca la un moment dat m-am apropiat foarte mult de clădire şi erau gata să tragă în dronă, pentru că nu ştiau ce este şi pentru că este interzis orice survol neautorizat în zonă. Între timp a venit şi unul din soldaţii de mai devreme, care mi-a spus cât se poate de serios că pentru treaba asta puteam fi arestat, dus la poliţie, drona confiscată şi supusă unei expertize. Sunt conştient că am scăpat uşor, lucrurile se puteau sfârşi rău pentru mine. Aviz tuturor droniştilor care au de gând să mai zboare prin Libertaţii: zona e “sensibilă”; dronele sunt un subiect sensibil. Cu armata nu e de glumit”, a mai afirmat Vâlcu.
 

Imaginea spectaculoasă obţinută din drona Eye in the Sky


Citiţi şi:

FOTO La graniţa cu perfecţiunea în Timişoara. Fotografii nocturne unice cu drona Eye in the Sky

FOTO Timişoara de sus, în noapte. Imagini spectaculoase surprinse de drona „Eye in the sky”

FOTO VIDEO Timişoara, uluitoare prin ochii dronei „Eye In The Sky“. Este una dintre realizările inedite ale anului 2013
 

FOTO-INEDIT Timişoara văzută prin ochii păsărilor. Drona care oferă o nouă dimensiune oraşului

FOTO Festivalul Bega Bulevard şi Cursa Răţuştelor văzute prin ochii unei drone

VIDEO Imagini fabuloase cu lucrările de pe şantierul subpasajului Michelangelo
 

FOTO Cultură contra militărie: Armata încă are santinelă într-o piaţă publică din centrul Timişoarei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite