Epidemiolog: „Fără măsurile dure, România putea depăşi 46.o00 de cazuri de coronavirus şi 11.000 de decese“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilian Popovici
Emilian Popovici

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, argumentează că măsurile dure luate de autorităţi au făcut ca în România numărul infectaţilor cu coronavirus şi al deceselor să fie mai mic decât în multe ţări occidentale.

Ne aflăm în faţa unei posibile relaxări a măsurilor privind lupta împotriva coronavirusului SARS 2. Autorităţile au anunţat că din 15 mai nu se va prelungi starea de urgenţă, ci vom trece într-o altă fază, cea de alertă. Oamenii nu mai au răbdare, iar mulţi cred că au stat degeaba două luni în casă şi că situaţia nu este deloc atât de gravă în România.  
 

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, argumentează că tocmai aceste măsuri dure au dus la rezultatele respective.
 

“Am primit o simulare făcută pe modele matematice după tipicul de la Imperial Collage din Londra, care arată că, dacă nu ar fi fost aplicate aceste măsuri, România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră. Aceste cazuri grave s-ar fi soldat cu 11.700 de decese. Iată că nu am suportat degeaba aceste două luni de zile, practic s-au salvat vieţi şi în continuare măsurile care se vor lua nu vor face altceva decât să salveze vieţi”, a declarat Emilian Popovici.

„Comportamentul responsabil al populaţiei a dus la această situaţie“


Medicul de la DSP Timiş afirmă că România nu are cifrele unor ţări precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, tocmai pentru că s-a intervenit foarte repede. 
 

“De această dată, guvernanţii au intervent profesionist, în cel mai serios posibil şi la timp. Aceste măsuri luate, comportamentul responsabil al majorităţii populaţiei au dus la această situaţie. Nu ştiu de factorul genetic, dacă există nişte particularităţi genetice deosebite pentru cei din Europa de Est. Dar ştiu sigur că măsurile luate din timp au dus la rezultatul pe care l-am prezentat. Prin blocarea transmiterii s-a câştigat timp. Să ne punem la punct spitalele, reţeaua de sănătate, să ne pregătim cu materiale de protecţie”, a adăugat Popovici.  

Comparaţia cu virusul gripei spaniole


Mulţi au făcut comparaţia între acest virus şi o gripă sezonieră. “Nici nu are rost să compar infecţia cu acest coronavirus cu o gripă sezonieră. Gripa este cu o mortalitate de 0,1-0,2, pe când Covid 19 este cu o mortalitate de 3,4. Nu avem de ce să le comparăm. Am să compar, în schimb, infecţia cu acest coronavirus cu virusul gripei spaniole din 1918, care a omorât mai mulţi oameni decât au murit pe front. Sunt suficiente date clare care ne arată cam cu ce ne confruntăm şi pentru ce merită să suportăm măsurile luate. Nu este de luat în glumă acest inamic, pentru că, dacă îl iei în glumă, te sancţionează”, a mai declarat Emilian Popovici. 

„E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie“  

Tot mai mulţi specialişti spun că trebuie să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Coronavirusul SARS 2 va rămâne cu noi în jur de trei ani, este de părere medicul Emilian Popovici.
 

“E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie. Şansele să se obţină un vaccin ar putea fi peste un an. De aceea, trebuie să fim bine pregătiţi, să nu mai fie nevoie să întrerupem activitatea economică. Trecerea prin infecţie va fi necesară pe parcurs. Nu ne speriem că oamenii progresiv vor trece prin infecţie, cei care nu vor fi vaccinaţi, bineînţeles, ci ne-a îngrijorat posbilitatea ca un număr mare de oameni să devină infectaţi în acelaş timp. O răspândire controlată nu ridică atât de mari probleme, pentru că nu îţi blochează sistemul de sănătate. Consider că încă trei ani de zile vom mai discuta de acest Covid-19. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu el, dar va fi o reluare treptată a activităţilor cotidiene. Faptul că învăţăm să purtăm masca de protecţie, că vom învăţa să respectăm riguros regulile de igienă personală, nu ne va strica. Trebuie să ne obişnuim cu nişte aspecte noi care vor apărea în viaţa noastră. Faptul că ne vom învăţa să purtăm mască de protecţie, că ne vom învăţa să respectăm mai riguros regulile de igienă personală, că se vor termometriza oamenii la intrarea în schimbul de lucru, nu va strica nimănui cu nimic”, a mai spus Emilian Popovici.

„Cel mai mare bioterorist din lume este natura!“  

Unii specialişti susţin ideea că virusul SARS 2 a fost făcut în laborator, alţii spun că e vorba doar de „mâna” naturii.

„Una din cele patru deplasări pe care le-am făcut în SUA în ultimii ani, am beneficiat şi de o pregătire în lupta împtriva bioterorismului la centrul de la Atlanta. Cam ştiu despre ce este vorba. M-am uitat pe afirmaţiile pe care le-au făcut unii şi alţii. Că ar fi făcut în laborator, că nu ar fi din laborator. Şi unii şi alţii vin cu argumente care pot fi credibile până la un punct. Dar nu are prea mare relevanţă din perspectiva mea de medic. Cert este că acest Covid-19 există şi că ne încurcă viaţa. Iar noi trebuie să avem un comportament responsabil. Dar să vă spun ceva. Cel mai mare bioterorist din lume este natura! În natură se produc cele mai redutabile arme de bioterorism din câte pot să existe. Natura e într-un echilibru lăsat de Dumnezeu. Dar omul intervine şi strică acest echilibru. Iar atunci natura ne pedepseşte”, a conchis Emilian Popovici.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite