Compania Unifarm a trimis măşti de protecţie periculoase către spitalele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile livrate Unifarm aveau un nivel mic de protecţie
Măştile livrate Unifarm aveau un nivel mic de protecţie

Compania Unifarm SA recunoaşte că a trimis în spitalele din România măşti periculoase provenite din China. Reprezentaţii companiei susţin că vina aparţine importatorului şi că au fost făcute toate demersurile pentru retragerea acestor echipamente din spitale.

„Compania Naţională Unifarm SA a achiziţionat mai multe tipuri de măşti tip FFP2, de la diverşi fabricanţi, printre care şi cele care poarta denumirea generică “Daddy Baby”. Acest tip de măşti au fost importate având toate certificatele şi declaraţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data contractării lor. Ulterior, săptămână trecuta, site-ul EMEA şi autorităţile naţionale prin INFOCONS au emis o alerta privind patru tipuri de măşti, printre care şi aceasta marcă, drept pentru care am informat toate spitalele partenere cu privire la acest lucru şi le-am solicitat retragerea acestor măşti în regim de urgenta, pentru a putea fi înlocuite cu alte măşti conforme. În acelaşi timp, am solicitat importatorului înlocuirea acestora cu măşti conforme, ca urmare a acestei alerte. Spitalele la care au ajuns aceste măşti ne-au confirmat că au retras acest produs. În momentul în care a fost primita informarea privind calitatea acestui produs am stopat distribuţia lor. Nu a fost pus în pericol niciun cadru sanitar sau pacient, iar măştile respective au fost deja înlocuite în proporţie de 98%, ultimile bucăţi aflandu-se depozitate la unele spitale de unde urmează să fie ridicate şi înlocuite de către CN Unifarm SA”, arată compania în comunicat. 

Rată insuficientă de protecţie

Conform unor surse, retenţia de particule a materialului din care sunt fabricate aceste măşti este insuficientă. Concret, valoarea măsurată este de cel mult 76%, când în cazul unui unui astfel de echipament rata legală de retenţie este de cel puţin 95%. În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie, în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite