Decernarea Premiilor Societăţii Timişoara. Orașul de pe Bega, „speranța României de mâine“

0
Publicat:

Cu ocazia Decernarea Premiilor Societăţii Timişoara pe anii 2022-2023 a avut loc și conferirea titlului de membru de onoare al Societății Timișoara politologului Vladimir Tismăneanu.

Primarul Dominic Fritz a preluat premiul Speranța FOTO PMT
Primarul Dominic Fritz a preluat premiul Speranța FOTO PMT

Societatea Timişoara premiază în fiecare an personalităţi, instituţii şi proiecte civice pentru curaj, consecvenţă şi abordarea responsabilă a unor teme majore din societatea românească, precum şi pentru promovarea valorilor europene în arhitectura instituţională a României. 

Premiul „Speranța pentru anul 2023“ a fost atribuit orașului Timișoara, care anul trecut a fost Capitală Europeană a Culturii.  

„Speranța României de mâine este, pentru noi, orașul care rămâne un model al conviețuirii multietnice, care a trasat reperele democrației: Revoluția din decembrie 1989, Proclamația de la Timișoara 1990 și cel al anului care a trecut, Capitală culturală europeană 2023”, arată organizatorii.

Primarul Dominic Fritz a primit, în numele orașului, Premiul „Speranța”, acordat de Societaatea Timișoara.

Primesc cu multă emoție și recunoștință acest premiu în numele Timișoarei și al timișorenilor. Și, mai ales, cu marea gratitudine de a face parte din acest oraș extraordinar. Am un mare respect pentru Societatea Timișoara, custodele Proclamației, un text încă actual, profund și vizionar. Întotdeauna am privit premiile Societății Timișoara ca pe flacăra unei lumânări care s-a aprins și a adus lumină în anii întunecați de după '89, și care rezistă de atunci ca un reper moral al societății noastre”, a spus primarul Dominic Fritz.

Premiile Societății Timișoara FOTO PMT
Premiile Societății Timișoara FOTO PMT

Premiul „Alexandra Indrieș” pentru anul 2023 a mers la jurnalista Emilia Șercan, iar premiul „Punctul 12 al Proclamației de la Timișoara”, la Lidia Gheorghiu Bradley. Premiul „Secera și ciocanul” a fost atribuit istoricului Victor Neumann.

Premiile Societății Timișoara FOTO PMT
Premiile Societății Timișoara FOTO PMT

Cu aceeași ocazie a avut loc și conferirea titlului de membru de onoare al Societății Timișoara politologului Vladimir Tismăneanu.

S-au decernat și premiilor Societății Timișoara pentru anul 2022, eveniment amânat până acum „pentru a nu tulbura cu puncte de vedere politice un an dedicat culturii și unității timișorenilor și susținut prin efortul comun al acestora”.

Premiile Societății Timișoara FOTO PMT
Premiile Societății Timișoara FOTO PMT

Premiul „Speranța” a ajuns la Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Consiliul Societății Timișoara a decis să acorde Premiul Speranța pe anul 2022 președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a recompensa contribuția sa esențială la promovarea valorilor europene și la consolidarea practicilor și instituțiilor democratice. Într-o lume confruntată cu amenințări globale fără precedent, în care invazia Rusiei în Ucraina a reconfigurat agenda internațională, evidențiind o dată în plus importanță promovării modelului democrației liberale ca singură formă de organizare politică și socială acceptabilă în confruntarea cu recrudescența totalitarismelor și extremismelor, Societatea Timișoara apreciază maniera în care Maia Sandu a condus curajos și vizionar Republica Moldova, devenind astfel pentru întreaga arie post-sovietică un simbol al speranței democratice”, au anunțat cei de la Societatea Timișoara.

Premiile Societății Timișoara FOTO PMT
Premiile Societății Timișoara FOTO PMT

Din premiile pe 2022, Premiul „Ion Monoran” a ajuns la Stephane Courtois; Premiul „Oscar Berger” - la Dorin Dobrincu și Armand Goșu; Premiul „Alexandra Indrieș” - la Ioan Stanomir și Melania Cincea; Premiul „Secera și ciocanul” – la Gheorghe Angelescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite