Societatea Timişoara cere din nou retragerea decoraţiilor acordate condamnaţilor definitiv. Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Irina Jianu sunt pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea Timişoara cere retragerea Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, primit de Adrian Năstase în 2002
Societatea Timişoara cere retragerea Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, primit de Adrian Năstase în 2002

Explicaţiile primite din partea Administraţiei prezidenţiale nu au avut darul să-i convingă pe liderii Societăţii, care i-au scris din nou preşedintelui Klaus Iohannis.

Societatea Timişoara a primit din partea Administraţiei prezidenţiale – Cancelaria ordinelor, răspunsul referitor la cererea privind retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate sau a celor care au făcut poliţie politică.

Explicaţiile primite din partea Administraţiei prezidenţiale nu au avut darul să-i convingă pe liderii Societăţii, care i-au scris din nou preşedintelui Klaus Iohannis.

Aceştia au explicat pe puncte nemulţumirile.

“Aţi scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă li se vor retrage decoraţiile de către Administraţia prezidenţială, în funcţie de rezultatul analizei acestei instituţii, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decoraţiilor prin decret. Ne-aţi dat şi un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decoraţia. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nici o măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple. Adrian Nastase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte 14 persoane a căror situaţie am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între 4 şi 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Şi, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă”, susţine Florian Mihalcea, preţedintele Societăţii Timişoara.

Cei de la Societatea Timişoara mai spun că nu înţeleg care este deosebirea între persoanele condamnate cu executare şi cele cu suspendare. 

“Am înţeles că aşa este prevăzut în lege. Înseamnă că trebuie să iniţiaţi modificarea legii deoarece codul penal nu face deosebiri între persoanele condamnate cu sau fără executare. O persoană condamnată este o persoană considerată vinovată de către instanţa de judecată. Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decoraţie care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetăţenii acestei ţări o acordăm unor persoane pentru activitatea lor”, mai susţine Mihalcea.

De asememena, cei de la Societatea Timişoara consideră că trebuie iniţiată o modificare legii, “nefiind logic ca persoanelor care au făcut poliţie politică, în sensul legii, să rămână cu decoraţiile primate”.

“Vă rugăm, din nou, să luaţi în considerare argumentele noastre şi să acţionaţi în conformitate cu cererea noastră.
 

Anexăm cererea noastră iniţială şi tabelul cu persoanele care au fost condamnate definitiv şi sunt, în continuare, posesorii unor decoraţii conferite de preşedintele”, se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui Klaus Iohannis. 

Lista persoanelor decorate şi condamnate/care au făcut poliţie politică, conform Societăţii Timişoara:

1.Adrian Năstase – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, 2002

-4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 06.01.2014 (dosar 1919/1/2013);
 

-2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 20.06.2012 (dosar 2470/1/2012).

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă, respectiv 228 zile din pedeapsa primită în dosarul „Zambaccian” şi 272 zile din condamnarea dispusă în „Trofeul calităţii”. La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. Astfel, s-a considerat că Adrian Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.

2.Irina Paula Jianu – Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

-6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 20.06.2012 (dosar 2470/1/2012);
 

-4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosire la autoritatea vamală de documente false, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 06.01.2014 (dosar 1919/1/2013);

-5 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 13.02.2015 (dosar 4071/1/2014).

3.Miron Tudor Mitrea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

-2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 13.02.2015 (dosar 4071/1/2014).

4.Şerban Alexandru Brădişteanu – Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer (2002) şi Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler (2010)

-1 an de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru favorizarea făptuitorului, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 02.03.2015 (dosar 5140/1/2013). Şerban Alexandru Brădişteanu a fost acuzat că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20.06.2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la 2 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Şerban Alexandru Brădişteanu este membru în Consiliul de onoare al Ordinului naţional Steaua României, ales de către Adunarea Generală a ordinului în 19.09.2013, alături de Costin Georgescu (preşedinte), Constantin Degeratu, Mircea Geoană, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu. Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului naţional Steaua României în grad de Mare Cruce şi-a dat demisia din Consiliul de Onoare în 13.03.2018.

Deşi, potrivit art.51 din Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit.a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.”, Şerban Alexandru Brădişteanu, condamnat definitiv, a rămas membru al Ordinului.

În acest moment, nu este respectat nici art.53 alin.(1) din Legea nr.29/2000, care impune un număr de 7 membri pentru componenţa Consiliului de onoare, în cazul ordinelor naţionale, un loc de cavaler în grad de Mare Cruce devenind vacant prin demisia lui Ionel Haiduc. 5.Rodica Mihaela Stănoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

CNSAS a stabilit prin decizia nr.1676/07.12.2006 (menţinută prin decizia nr.285 din 06.02.2007) că Rodica Mihaela Stănoiu a desfăşurat activităţi de poliţie politică în sensul art.5 alin.3 din Legea nr.187/1999 din anul 1983 până în 1987 şi că a semnat note informative sub pseudonimele Sanda şi Georgeta. Contestaţia Rodicăi Mihaela Stănoiu a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Oradea prin sentinţa nr.213/19.06.2012 (dosar 48681/3/2008), rămasă definitivă prin decizia nr.968/26.02.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Sectia de contencios administrativ si fiscal.

6. Dumitru Zamfir – Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, 2000

-1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, pentru fals în declaraţii, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 28.10.2011 (dosar 10458/1/2008), rămasă definitivă în 13.02.2012 prin decizia ICCJ-Completul de 5 judecători (dosar 10207/1/2011). Instanţa a dispus anularea contractelor de închiriere şi a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Zamfir Dumitru, Marin Ionel şi Miu Cătălin-Spiridon şi restabilirea situaţiei anterioare, prin reintrarea celor trei imobile în patrimoniul SRI şi anularea înscrisurilor falsificate, respectiv declaraţiile pe proprie răspundere date cu ocazia încheierii contractelor de închiriere şi de vânzare-cumpărare.

Dumitru Zamfir, general (r), fost director adjunct al SRI, a fost trimis în judecată în legatură cu locuinţe obţinute de la RAAPPS şi care au fost cumpărate ulterior la preţuri subevaluate. În 2005, împreună cu alţi colegi din SRI a participat într-o schemă ilegală, prin care şi-au cumpărat locuinţe de la RAAPPS, după ce în prealabil, ca să dea o aparenţă de legalitate, le-au închiriat pe baza unor declaraţii pe proprie răspundere că nu deţin şi alte locuinţe în proprietate.

România Curată a descoperit că după condamnare, în decembrie 2012, Dumitru Zamfir a cumpărat 90% din Security Global Consulting SRL, în prezent dizolvată, de la Viorel Soare (unul din asociaţii din Electro DCS ai lui Codruţ Sereş, ai ex-consilierului din MEC Mădălin Borş şi ai ex-vicepreşedintelui ANRP Cătălin Dumitru, prins cu şpaga de 1 milion de euro). La o lună de la intrarea lui Zamfir ca asociat majoritar, Global Security Consulting SRL s-a asociat cu Teamnet International SA, al cărei fondator este Sebastian Ghiţă în cadrul a două societăţi: Logical Integrated Systems SRL şi Penta Group Tsm SRL. Dumitru Zamfir este secretar general al Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice, participând la organizarea de evenimente unde pe lista de invitaţi s-au găsit guvernatorul Mugur Isărescu şi generalul Michael Hayden, fost şef al CIA şi al NSA, printre sponsori aflându-se Teamnet International SA şi Niro Investment Group SA, firma fanion a lui Nicolae Dumitru, personaj cheie din Dosarul Microsoft.

7.Ion Stan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

-2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 11.03.2015 (dosar 1382/1/2013), rămasă definitivă în 25.01.2016 prin decizia ICCJ-Completul de 5 judecători (dosar 2434/1/2015). A fost eliberat condiţionat în 02.11.2016.

Ion Stan, deputat PSD şi fost şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa, care a deţinut funcţii de conducere timp de trei mandate în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a fost acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

8.Constantin Octavian Boşcodeală – Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

-3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Braşov în 01.03.2016 (dosar 18228/197/2013), după ce fusese condamnat în primă instanţă, în 10.02.2015, de Judecătoria Braşov, la 5 ani de închisoare cu executare. Constantin Octavian Boşcodeală, primarul municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

9.Vasile Astărăstoae – Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor (2004) şi în grad de Cavaler (2004)

-1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în 26.11.2015 (dosar 13709/245/2014), după ce a fost condamnat în primă instanţă, în 25.03.2015, de Judecătoria Iaşi, la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Vasile Astărăstoae, profesor doctor, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, s-a angajat pe sine însuşi în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era la vremea respectivă.

10.Eugen Bădălan – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Meritul Militar clasa a III-a (1989), clasa a II-a (1993) şi clasa I (1998), Medalia Meritul Militar clasa a II-a (1978) şi clasa I (1984)

-4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (termen de încercare 9 ani) pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei şi plata unei despăgubiri de peste 4,5 milioane lei Ministerului Apărării Naţionale impreună cu alte cinci persoane, in dosarul „Tofan”, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 07.12.2011 (dosar 11270.1/1/2007), rămasă definitivă în 29.06.2012 prin decizia ICCJ-Completul de 5 judecători (dosar 549/1/2012).

Fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, generalul (r) Eugen Bădălan deţinea în perioada Revoluţiei din 1989 gradul de maior şi funcţia de şef de Stat Major la Divizia 11 Mecanizată de la Oradea din cadrul Armatei a IV-a Transilvania, având în subordine 22 ofiţeri, 5 maiştri militari, 7 subofiţeri, 2 oameni din personalul militar civil, 285 gradaţi şi soldaţi. Divizia respectivă a trimis la Timişoara Batalionul de infanterie pe transportor auto blindat (TAB) din cadrul Regimentului Regimentul 19 Mecanizat Arad.

Potrivit jurnalului de luptă, în perioada 17-22 decembrie 1989 Eugen Bădălan a coordonat acţiunile regimentului dizlocat la Timişoara. În raza de acţiune a dispozitivelor în care se aflau militari din cadrul Regimentului 19 mecanizate Arad (Piaţa Libertăţii-Piata 700, Calea Aradului, Calea Girocului-Complexul studenţesc, Calea Şagului-Piaţa Maria-Tudor Vladimirescu) au murit împuşcaţi 20 de oameni, iar alţi 47 au fost răniţi.

11.Remus Truică – Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

-6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru abandon de familie şi răpire internaţională de copii şi obligarea acestuia să înapoieze minorele la reşedinţa obişnuită a copiilor din Saint Martin, Franţa, la mama acestora, hotărâre pronunţată de Tribunalul Bucureşti în 25.11.2011 (dosar 64634/3/2011), rămasă definitivă în 05.06.2012 prin decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 64634/3/2011 (1307/2012).

Remus Truică a fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru Adrin Năstase până în 20.12.2004. În prezent este judecat, alături de alţi inculpaţi, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de alţi inculpaţi, în dosarul „Ferma Băneasa”, de către Curtea de Apel Braşov (dosar 345/64/2015), în arest la domiciliu în perioada 11.12.2015-23.05.2016 (dosarele 667/64/2015, 716/64/2015, 60/64/2016, 153/64/2016, 240/64/2016, 305/64/2016), iar apoi sub control judiciar.

12.Sergiu-Tudor Medar – Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000

-1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări în dosarul „Case pentru generali”.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 1 an închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe un termen de încercare 3 ani, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 23.03.2015 (dosar 4426/1/2013), rămasă definitivă în 24.05.2016 prin decizia ICCJ-Complet de 5 judecători (dosar 3301/1/2015). Inculpatul a fost obligat la plata de despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naţionale.

Între 1999–2005, Sergiu Medar a fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, la 03.10.2005 a fost numit director general la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, iar la 25.11.2005 a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, devenind şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii şi membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, până la 15.03.2007, când a fost eliberat din funcţie.

13.Corneliu Dobriţoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000

-1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări în dosarul „Case pentru generali”.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 1 an închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe un termen de încercare 3 ani, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 23.03.2015 (dosar 4426/1/2013), rămasă definitivă în 24.05.2016 prin decizia ICCJ-Complet de 5 judecători (dosar 3301/1/2015). Inculpatul a fost obligat la plata de despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naţionale.

Corneliu Dobriţoiu a fost ministru PNL al apărării în guvernul Ponta 1.

14.Corneliu Duţă – Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000

-1 an şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări în dosarul „Case pentru generali”.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 1 an şi 2 luni închisoare pe un termen de încercare 3 ani şi 2 luni, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 23.03.2015 (dosar 4426/1/2013), rămasă definitivă în 24.05.2016 prin decizia ICCJ-Complet de 5 judecători (dosar 3301/1/2015). Inculpatul, general (r), a fost obligat la plata de despăgubiri civile către Ministerul Apărării Naţionale.

15.Gheorghe Bucur – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

-2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, hotărâre pronunţată în apel de ICCJ-Complet de 5 judecători în 10.03.2014 (dosar 1755/1/2013) care a modificat sentinţa ICCJ-Secţia Penală din 02.03.2012 (dosar 3948/1/2008), ce dispunea suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori şefi, în care au fost judecaţi şi procurorii Eugen Cojocaru, Georgeta Gabriela Ghiţă, Sterian Guli şi Gheorghe Dumitru şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu.

Procurorul Eugen Cojocaru a cerut în noiembrie 2007 de la procurorul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro, oferindu-se să-şi traficheze influenţa asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru funcţii de procurori şefi, ca să-i convingă să-l ajute pe procurorul Dumitru să promoveze ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Procurorul Gheorghe Dumitru a fost ajutat şi de Gheorghe Bucur, căruia în intervalul octombrie-noiembrie 2007 i-a dat mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky), pentru ca Bucur, prin influenţa pretinsă asupra unor membri ai CSM, să-i determine să intervină la Comisia de examinare în favoarea candidatului la postul de procuror şef în Argeş. De altfel, Bucur a şi cărat şpaga de 15.000 euro dinspre procurorul Gheorghe Dumitru spre Eugen Cojocaru.

16.Mihai Necolaiciuc – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2000

-4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice (deturnare de fonduri), hotărâre pronunţată în 17.10.2014 de Curtea de Apel Bucureşti (dosar 20889/299/2011) care a modificat sentinţa de achitare a Judecătoriei Sectorului 1 din 07.01.2014. Din pedeapsă s-a scăzut intervalul 17.06.2009-18.10.2011 petrecut de Necolaiciuc în arest preventiv, astfel că în iulie 2015 a fost eliberat condiţionat. Anterior a fost fugar, ascunzându-se câţiva ani în Statele Unite, unde a fost capturat în iunie 2009 şi extrădat în 2011.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al SNCFR SA, împreună cu Viorica Olaeru, directorul Directiei Economice a SNCFR SA au fost trimişi în judecată de către DNA în mai 2011, sub acuzaţia că în intervalul decembrie 2001-ianuarie 2003 şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au utilizat peste 8,6 milioane lei (2.755.000 euro), provenită dintr-un credit acordat de catre BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cei doi directori ignorând clauzele respectivului contract de împrumut. Necolaiciuc mai este judecat în alte dosare penale.

17.Dorinel Mihai Mucea – Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

-4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, ca pedeapsă accesorie, fiind dedusă din pedeapsa aplicată durata reţinerii si arestării preventive de la 28.11.2006 la 23.01.2007, hotărâre pronunţată în 27.01.2015 în „Dosarul privatizărilor strategice” de ICCJ-Complet de 5 judecători (dosar 672/1/2014), care a modificat sentinţa ICCJ-Secţia Penală din 03.12.2013 (dosar 2816/1/2009), ce dispunea o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi ca pedeapsă complementară.

Alături de Dorinel Mihai Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din Ministerul Economiei şi Comerţului, au mai fost condamnaţi, între alţii, Nagy Zsolt, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (4 ani închisoare), Ioan Codruţ Şereş, fost senator PC şi fost ministru al economiei şi comerţului (4 ani şi 8 luni închisoare). Şereş a fost condamnat ulterior şi la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, în dosarul Hidroelectrica în 29.02.2016, de către ICCJ-Complet 5 judecători (dosar 3095/1/2014). Mucea şi acoliţii săi au fost trimişi în judecată în martie 2009 de către DNA sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. Aceştia au fost acuzaţi că au derulat activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea a 8% din acţiunile Petrom, privatizarea/restructurarea SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, administrate de OPSPI şi a CN Poşta Română din portofoliul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA, precum şi selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a 46% din acţiunile statului SC Romtelecom SA, acţiuni aflate în portofoliul MCTI.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite