Daniel David, despre AI: „Blocajul tehnologiei este o greșeală, fiindcă ea se va dezvolta în zona neagră, ilegală, secretă și armată“
0Daniel David, psiholog, scriitor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost invitat la Timișoara, la conferința Hella Technology Day 2023, pentru a vorbi despre poziția omului într-o lume dominată de tehnologie.
Mașina fără șofer, motorul electric, excelența umană, Inteligența Artificială – acestea au fost temele principale în cadrul evenimentului Hella Technology Day, organizat joi, 28 septembrie 2023, la Timișoara.
Speakerii principali au fost Daniel David, psiholog, scriitor și rector al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și Prateek Hosmani, expert internațional Mercedes-Benz în domeniul conducerii autonome.
Psihologul clujean Daniel David a adus în discuție poziția omului într-o lume dominată de tehnologie: Cum ne adaptăm la schimbarea de paradigmă pe care noi înșine am creat-o.
„Tehnologia în sine nu este bună sau rea. Dar ea poate să devină bună sau rea în funcție de cum o folosim. Dezvoltările tehnologice sunt inevitabile. Suntem în faza în care explodează dezvoltarea tehnologică, suntem în faza de revoluție industrială, cea de-a cinea. A patra a fost integrarea sistemelor fizice cu sistemele digitale. Asta a fost prin 2000-2012. În această a cincea revoluție industrială, între sistemele digitale și fizice se interpune omul. Apare o triadă între cele trei. Și atunci științele socio-umane trebuie să devină foarte importante, fiindcă ele trebuie să definească constrângerile etice pentru dezvoltările tehnologice: Inteligența Artificială, Big data etc., deci care sunt limitele etice, altfel ajugem ca dacă nu e folosită bine, devine un pericol. Și în acelaș timp trebuie să exploreze mereu acceptabilitatea socială”, a declarat Daniel David.
Psihologul susține că nu doar că tehnologia trebuie să fie acceptată de către oameni, ci că la un moment dat va trebui să înțelegem că oamenii se vor transforma și se vor adapta tehnologiei.
„Fiecare o să-și schimbe valorile și interesele. Când o să apară – suntem aproape, tehnologii de implanturi cerebrale, care o să stimuleze diverse zone cerebrale care vor crește capacitatea de memorie sau de nivelul atențional, capacitate de inhibiție cognitivă. Acum avem încercări pe zone clinice, să tratăm Parkinsonul sau tot felul de demențe. Trebuie să vedem bidirecțional. Tehnologia să se potrivească nevoilor și intereselor noastre din prezent, dar să înțelegem că nevoile din prezent nu o să fie mereu același. Ele vor fi schimbate de tehnologie. Și să nu ne temem de lucrul acesta”, a mai spus Daniel David.
Pericole reale
În trecut, noile tehnologii au fost dezvoltate în secret, în special de armate. Daniel David crede că acum implicarea civică trebuie să fie mai pronunțată, cei care fac dezvoltări și proiecte să aibă și o socio-umană.
„Trebuie fie acolo cel care se ocupă de etincă, psihologul, sociologul etc. Firmele mari fac asta deja. Când vin cu tehnologii mai înspăimântătoare, întâi fac niște studii psiho-sociologice, să vadă care sunt așteptările și nevoile oamenilor. Dacă simt că poate fi perceput ca un pericol, au niște strategii de marketing, uneori medierea e făcută direct de specialiști în științe psiho-sociale. Așa e normal. Dacă noi ne imaginăm că putem bloca dezvoltarea tehnologiei, e o mare greșeală. Ea se va dezvolta în zona neagră, ilegală, secretă și armată, iar civilii pierd controlul. Pentru că nu le definim și nu le îmbrățișăm noi”, a mai declarat Daniel David.
„Așa cum poți să-ți dai cu ciocanul peste degete, așa și cu Inteligența Artificială poți să dai rateuri"
Mulți se tem că AI ar putea fi folosit pentru a controla populația, ajunsă pe mâinile unor răufăcători, acesta ar putea să facă rău. În realitate, orice tehnologie poate ajunge pe mâna răufăctorilor.
„Tehnologia nucleară face bine că ne dă curent electric. Dar s-au făcut și arme nucleare. Orice tehnologie are și această componentă. Unii se tem de AI. Eu nu mă tem. Pentru mine AI este o unealtă. Așa cum poți să-ți dai cu ciocanul peste degete, așa și cu Inteligența Artificială poți să dai rateuri. Dacă noi avem grijă ca dezvoltarea să se facă în contextul eticii și acceptabilității sociale, nu ai cum să ajungi acolo. Dacă o lași și nu ești atent, se poate întâmpla. Așa cum s-a întâmplat și cu alte tehnologii. Toată lumea se sperie că o să facă lucrările de referate pentru studenți, master etc. Dar care e diferența dacă vine un student care trișează cu un referat făcut de Inteligența Artificială, cumpărat de pe net sau făcut de un prieten. Care e diferența? Niciuna. Și atunci de ce e o problemă AI?”, a mai spus David.
„La orice schimbare, la orice revoluție industrială au dispărut unele meserii și au apărut altele"
În ceea ce privește faptul că AI și noile tehnologii duc la dispariția unor ocupații și meserii, e cât se poate de real. Acest lucru s-a întâmplat mereu și se va întâmpla și de acum în colo.
„Întotdeauna a fost așa, unele meserii dispar. La orice schimbare, la orice revoluție industrială au dispărut unele meserii și au apărut altele. Oamenii își găsesc o altă ocupație, nu e nicio problemă. Au dispărut de-a lungul timpului atâtea ocupații”, a adăugat psihologul.
O problemă cu adevărat mare este accesibilitatea noilor tehnologii. Unii oameni ar putea să-și permită, alții nu.
„Dacă o să apară tehnologii pentru dezvoltarea memoriei de lucru, atenție, pentru tratarea unor boli, unii o să-și permită, alții nu. Și o să înceapă să apară două categorii de oameni. Exact ca în filme. Unii augmentați tehnologic, mai adaptați, mai puternici, alții care nu o să-și permită această tehnologie. Dacă îl tratăm în context etic și suntem atenți, nu se ajunge acolo”, a concluzionat Daniel David.