Cum a găsit un arheolog amator un veritabil tezaur. Peste 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monedele au fost predate autorităţilor Foto Lugojeanul.ro
Monedele au fost predate autorităţilor Foto Lugojeanul.ro

Monedele au fost descoperite de un „căutător de comori” autorizat, pe un câmp din comuna Găvojdia (judeţul Timiş).

Tezaurul monetar medieval de la Găvojdia reprezintă o descopeire deosebită. Este vorba de 429 de monede de argint din secolul al XVI-lea.

„Piese de argint reprezintă denari ungureşti şi groşi polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observaţii el se datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulaţiei lor, precum şi a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curăţarea pieselor de către restauratori şi în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz acesta se leagă de luptele antiotomane şi de cucerirea otomană a regiunii şi este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanţă nu prea mare de cetatea Jdioara”, a declarat Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Naţional al Banatului.

Cel care a făcut descoperirea este pasionat de “vânătoarea de comori”. El are autorizaţie pentru detectorul de metale.

„Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranţă la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăţi. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiştii de la Muzeul Banatului şi de la DJC Timiş  şi am reuşit să cercetăm întreaga zonă şi să dezgropăm înca aproape 400”, a spus Petru Dunea, autorul descoperirii.

Monede Găvojdia

Foto Lugojeanul.ro

Reprezentanţii autorităţilor spun că e este extrem de important ca cei care descoperă astfel de piese să anunţe specialiştii din muzee. 

În momentul de faţă, monedele se află la Muzeul Naţional al Banatului, unde un specialist în numismatică se ocupă de cercetarea şi datarea lor exactă.

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO Inedită expoziţie cu obiecte confiscate de la un colecţionar: arme, săbii, baionete, o coloană romană, sarcofage romane

Descoperire importantă în Timiş, în locul în care la începutul anului au fost surprinşi doi căutători de comori

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite