FOTO Inedită expoziţie cu obiecte confiscate de la un colecţionar: arme, săbii, baionete, o coloană romană, sarcofage romane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii timişeni, împreună cu reprezentaţi ai Muzeului Banatului şi Universităţii de Vest Timişoara, au organizat o inedită expoziţie cu obiecte confiscate de la un colecţionar şi doi căutători de comori din Timişoara.

Inspectoratul General al Politiei Romane în parteneriat cu Fundaţia Colegium XXI a iniţiat Proiectul “Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, care urmăreşte să ofere tinerilor informaţii privind tezaurul cultural naţional mobil şi să accentueze importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş au organizat întrunirea în incinta Muzeului Banatului, în cadrul căreia au fost prezentate obiecte de patrimoniu recuperate de poliţişti în cauzele penale instrumentate.

Poliţiştii au readus în atenţie cea mai recentă acţiune executată pe această linie, în cursul lunii martie, când cei de la Serviciul de Investigaţii Criminale Timiş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, au efectuat o percheziţie în Timişoara la domiciliul unui bărbat de 44 ani, într-un dosar în care se fac cercetări referitoare la operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu.

În urma percheziţiei, poliţiştii au descoperit în locuinţa bărbatului 30 de arme, 14 săbii, trei baionete, o coloană romană, patru pietre de râşniţe, şase posibile sarcofage romane, toate fiind susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

“Fiecare membru al societăţii are datoria morală de se implica personal în protejarea bunurilor care aparţin patrimoniului cultural naţional mobil. Implicarea este un act de responsabilitate civica, prin care fiecare se defineşte ca membru al societăţii din care face parte”, spune comisarul şef Cornel Amza.

Evenimentul are ca scop conştientizarea prejudiciilor grave pe care le produce traficul ilicit cu bunuri culturale mobile şi încurajarea, atât a populaţiei cât şi a instituţiilor publice şi private, să raporteze cazurile de trafic ilicit de bunuri culturale mobile.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite