Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Timişoara se asociază pentru “colaborare şi sprijin financiar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Timiş se întâlneşte mâine în şedinţa lunară. Pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte de hotărâre, iar unul intre ele se referă la asocierea dintre CJT şi Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei.

Aflată în plin scandal din cauza retragerii semnăturii Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, Arhiepiscopia Timişoara, condusă de Prea Sfinţitul Paisie Lugojanu, vrea să se asocieze cu Consiliul Judeţean Timiş, condus de Constantin Ostaficiuc. Potrivit proiectului, iniţiativa de asociere aparţine Arhiepiscopiei şi protocolul prevede „colaborare şi sprijin financiar în vederea realizării unor proiecte de interes judeţean în domeniul conservării, restaurării, reabilitării şi întreţinerii lăcaşurilor de cult, în special a celor clasificate ca monumente istorice”.

În propunerea înaintată consilierilor judeţeni, Arhiepiscopia Timişoara cere Consiliului Judeţean bani pentru refacerea a 23 de bisericii din lemn şi pentru renovarea Catedralei Mitropolitane. „Pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei sunt 23 biserici de lemn declarate monumente istorice, însă, majoritatea se află într-o stare avansată de degradare, necesitând intervenţii de urgenţă pentru salvarea lor. Parohiile sunt reduse ca număr de credincioşi şi nu dispun de fondurile necesare lucrărilor de restaurare şi conservare. Lăcaşurile de cult din zidărie înscrise pe lista monumentelor istorice sunt de asemenea numeroase, una din cele mai reprezentative fiind Catedrala din Timişoara. Deşi construite din materiale mai rezistente şi acestea necesită intervenţii în vederea conservării şi restaurării”, mai arată proiectul de hotărâre. Pe lângă banii pentru biserici, Arhiepiscopia solicită sprijin şi pentru activităţi sociale.

Decizia finală le aparţine consilierilor judeţeni, care vor hotărî dacă asocierea dintre Arhiepiscopia Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş este oportună.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite