Conacul Mocioni din Foeni (Timiș) a intrat în reabilitare. Finanţare de 2,6 milioane de euro

0
Publicat:

Timișul a deschis șantierul de reabilitare a Conacului Mocioni din Foeni, un obiectiv cultural deosebit de important pentru patrimoniul istoric din Banat. Investiția este posibilă printr-o finanţare europeană nerambursabilă.

Conacul Mocioni din Foeni, Timiș FOTO CJ Timiș
Conacul Mocioni din Foeni, Timiș FOTO CJ Timiș

Imobilul istoric clasă A de la Foeni (Timiș) va fi reabilitat integral. Potrivit proiectului la parter se vor amenaja un salon de primire și un hol de onoare, ce vor permite găzduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colț muzeal va reda atmosfera specifică familiei Mocioni. Va fi realizată și o bibliotecă dotată inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și o cafenea culturală.

Curtea și grădina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice. Imobilul va fi reabilitat până în luna aprilie 2024 conform documentației.

Demararea lucrărilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atât de un imobil istoric, cât și de o finanțare nerambursabilă printr-un program deosebit de exigent. Putem spune că investiția a intrat în linie dreaptă. În paralel, lucrăm și la celelalte activități ale proiectului. La final, în 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistică a Timișului, așa cum ne place să vizităm în vacanțele de peste graniță”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Conacul Mocioni FOTO CJ Timiș
Conacul Mocioni FOTO CJ Timiș

Conacului Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vor fi organizate acțiuni culturale, educaționale, patrimoniale și turistice, campanii de sensibilizare și informare, vizite de studiu, rezidențe de artă stradală și amenajare peisagistică, baluri caritabile etc.

De altfel, se dorește revigorarea economică, socială și culturală a întregii zone, prin atragerea de turiști, având în vedere valoarea națională și universală a Conacului Mocioni din Foeni.

Conacul a ajuns în paragină

Conacul de la Foeni, din judeţul Timiş, construit în anul 1750 şi una din cele cinci reşedinţe ale familiei Mocioni, care a condus viaţa politică a românilor din Banat timp de opt decenii, va fi restaurat graţie unui grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein prin proiectul Ro-Cultura. Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar al conacului, a obţinut o finanţare de 2,6 milioane de euro.

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, proprietatea a fost naţionalizată şi a funcţionat ani la rând ca baie comunală, grădiniţă, depozit şi sală de sport. După anul 1990, în clădirea respectivă va funcţiona o discotecă, devenită apoi cămin cultural, iar de câţiva ani clădirea este nefucţională.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite