Cine este rectorul refuzat de Victor Ponta pentru dezbaterea finală de la Timişoara? Un apropiat al premierului, curtat chiar de Ponta pentru a fi deputat PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile pe marginea organizării unei dezbateri pentru turul doi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta, la Universitatea de Vest din Timişoara, scot la iveală un paradox. Rectorul care le-a lansat candidaţilor invitaţia, refuzată de Victor Ponta, este chiar un apropiat al lui Victor Ponta, premierul încercând acum câteva luni să îl convingă pe rector să candideze din partea PSD pentru un loc de deputat pe locul lăsat liber de Maria Grapini.

Organizarea unei dezbateri finale între candiaţii din turul doi al alegerilor prezidenţiale la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a creat o dezbatere intensă în spaţiul public în ultimele zile. Cel care lansat această provocare este rectorul UVT, Marilen Pirtea. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Marilen Pirtea a explicat motivele pentru care le-a lansat celor doi invitaţia la Timişoara, susţinând că oraşul Revoluţiei merită o astfel de dezbatere la 25 de ani de la Revoluţie.

„Eu am considerat că Timişoara a fost tot timpul ocolită de prezenţe notabile, de reprezentanţi de top ai României în diferite momente. La 25 de ani de la Revoluţie, faptul că noi putem vota, iar alţii pot fi aleşi se datorează în primul rând Timişoarei şi celor care s-au jertfit aici. Cred că în memoria acestora şi în speranţa unei Românii mai bune, Timişoara merita o dezbatere între cei doi candaidaţi care doresc să îşi pună amprenta pe destinele României în următorii ani”, a explicat Marilen Pirtea.

Rectorul UVT a mai declarat că echidistanţa politică a sa şi a instituţiei pe care o conduce ar fi calificat UVT-ul pentru organizarea unei astfel de dezbateri aşteptate de o ţară întreagă. „Nu sunt şi nu am fost niciodată membru al vreunui partid politic. Faptul că am prieteni în toate partidele politice şi colaboratori, îmi permite să am această echidistanţă”, a mai declarat Pirtea.

Totuşi, în Timişoara este de notorietate relaţia apropiată pe care rectorul UVT o are cu Victor Ponta, la alegerile europarlamentare din primăvară, când la Timişoara s-au organizat alegeri anticipate pentru locul lăsat liber de Maria Grapini, PSD-ul propunându-i rectorului de la UVT să candideze pentru un post de deputat.

Pirtea recunoaşte că însuşi Victor Ponta a încercat să îl convingă, iar surse politice susţin că Pirtea a fost foarte aproape de a accepta. „Singura politică pe care am făcut-o a fost politica educaţională. Nu am fost niciodată candidat. Am avut discuţii cu domnul premier Ponta pentru a candida ca deputat din partea PSD-ului. Am considerat, însă, că m-am angajat pentru a fi rector şi era o incompatibilitate. Am considerat că era mai important să îmi duc la final mandatul de rector. Politica educaţională a acestei ţări ar trebui să fie o prioritate a tuturor partidelor politice din România”, a declarat Marilen Pirtea pentru „Adevărul”.

Rectorul care a propus dezbaterea finală pentru prezidenţiale la Timişoara a mai spus că nu se poate „lăuda cu o relaţie de prietenie cu domnul Ponta”, având cu acesta întâlniri „la fel cum am avut în timp şi cu domnul Blaga şi cu alţi membri din diferite partide politice”. Întrebat dacă nu a încercat să îl convingă pe Victor Ponta să accepte dezbaterea de la Timişoara în baza relaţiei persoanale pe care o au, rectorul UVT a spus că nu a luat niciun moment în calcul o astfel de variantă.

„Interesul meu nu a fost să conving niciun candidat pe relaţii personale sau instituţionale. Nici nu am de gând să fac vreun lobby pentru a-i convinge că acest lucru e bun. Ei ştiu cel mai bine, dar cred că cei care au murit atunci pentru ca noi să alegem azi, iar cineva să fie  candidat meritau această dezbatere. Eu sunt convins că şi domnul Ponta şi membri PSD, cunoscându-mă, îmi ştiu echidistanţa şi buna credinţă în demersul pe care l-am iniţiat. Probabil domnul Ponta are o strategie şi nu vreau să intervin în nicio formă în planul pe care şi l-a făcut în atingerea obiectivului pe care şi-l doreşte. Noi am avut doar o propunere şi invitaţia rămâne deschisă”, a declarat Marilen Pirtea.

Rectorul Universităţii de Vest a mai spus că nu a ţinut cont în inţiativa sa de rezultatele din primul tur, când Klaus Iohannis a câştigat detaşat la Timişoara în faţa lui Victor Ponta. Marilen Pirtea a spus că invitaţia pentru Klaus Iohannis a fost lansată chiar înainte de primul tur, când erau cunocute rezultatele de la alegerile europarlamentare şi parţiale din primăvară, când PSD-ul a câştigat detaşat alegerile. 

Citeşte şi:
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Studenţii din Timişoara au stat la coadă să voteze cu Klaus Iohannis. Ponta, „zdrobit” în secţiile studenţeşti

VIDEO Aşteptările unui elev care votează pentru prima dată de la noul preşedinte: „Să fure cât vrea. Nu-mi pasă dacă mă face pe mine să o duc bine“

VIDEO Ce aşteptări are un frizer din generaţia tânără de la noul preşedinte al României şi ce spune despre tinerii care refuză să voteze: „Sunt nişte proşti”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite