Cine este preşedintele reales al Portugaliei cu peste 60%. A refuzat orice campanie electorală: Nu circulă cu gărzi de corp, stă la coadă ca tot omul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcelo Rebelo de Sousa este la al doilea mandat FOTO Qz.com
Marcelo Rebelo de Sousa este la al doilea mandat FOTO Qz.com

Conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat lejer un nou mandat, chiar dacă nu a făcut campanie. Portretul preşedintelui iubit, făcut de Vasile Popovici, fost ambasador al României la Lisabona.

Portughezii au fost chemaţi duminică la urne pentru alegerile prezidenţiale. Din cauza situaţiei pandemice, Portugalia este în carantină de o săptămână, dar legea electorală nu a permis amânarea scrutinului. Şapte candidaţi şi-au disputat funcţia de preşedinte. Conservatorul moderat Marcelo Rebelo de Sousa a câştigat lejer un nou mandat. 

Marcelo Rebelo de Sousa, 72 de ani, fost profesor de drept, a fost ales încă din primul tur, cu 60,7 la sută din voturi, conform rezultatelor parţiale.  

Profesorul timişorean Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia, a făcut portretul preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, care arată de ce este atât de popular în ţara sa.  

„A câştigat azi din primul tur al doilea mandat de preşedinte al Portugaliei, pentru alţi cinci ani. Ca data trecută, a refuzat orice fel de campanie. Nu afişe, nu pliante, nu postere, nici mici, nici mari. Nimic, nici un fel de instrument electoral. Data trecută a străbătut ţara într-un taxi amărât plătit din banii lui, respingând orice fel de subvenţie publică. Acum nici măcar atât n-a făcut. A respins până şi susţinerea partidului al cărui preşedinte a fost. Cine a vrut să-l susţină l-a susţinut, cine nu, nu, dar fără agitaţii publice. Astea erau pentru alţii. Şi cu toate astea, a obţinut o victorie zdrobitoare. 

A ferit ţara, în vremuri grele, de extremisme : mare lucru. Un garagaragiu antisistem, gen George Simion, gen Şoşoacă, n-a ieşit decât pe locul trei, după Ana Gomes, socialistă care a candidat independent, dar ce femeie minunată, bătăioasă şi onestă - să vă spun şi că a închis gura unei cucoane din Timişoara, eurodeputată? 

E catolic, dar nu scoate nimănui ochii cu credinţa lui fierbinte şi deplin ecumenică, aşa cum îi şade bine unui credincios adevărat. A fost preşedintele Fundaţiei regale a Casei de Bragança, dar e republican convins, iar descendenţii Casei nu se supără pentru asta, sunt onoraţi.  

Nu circulă cu gărzi de corp şi îl poţi întâlni pe stradă. Locuieşte în casa proprie din Cascais, nu în palatul prezidenţial (aşa a făcut şi predecesorul, Anibal Cavaco Silva). Şi stă la coadă ca tot omul. 

Iese din rând însă cu un amănunt : e o somitate în specialitatea lui, Dreptul.  

În noaptea asta va face prima declaraţie dintr-un loc simbolic, cel mai important pentru cariera lui : Universitatea din Lisabona, unde a fost student, şef de promoţie, şi unde e Profesor de Drept. Acolo s-a dus să mulţumească portughezilor şi după prima victorie. 

E iubit de poporul lui şi-l iubeşte profund, iar asta nu se poate truca (îl vedeţi mai jos mângâind o femeie lovită de teribilele incendii din Portugalia). 

Iată omul! Marcelo, cum i se spune”, a scris Vasile Popovici, pe Facebook. 

Vă mai recomandăm:

Mesaj pentru revoluţionarii cu diplomă: “În haita lui Iliescu s-au înhămat cei atraşi de pensii, premii, tinichele, pământuri, spaţii comerciale”

Diplomatul care l-a denunţat pe Meleşcanu pentru numirea fiului vitreg pe un post de consul: „A mers pe ideea că poate nu se află“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite