Cele trei măsuri pe care ar trebui să le ia România pentru a atrage firmele care părăsesc Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Universităţii Politehnica, Florin Drăgan, susţine că România trebuie să înceapă o campanie de atragere a firmelor care pleacă din Rusia şi Ucraina FOTO Shutterstock
Rectorul Universităţii Politehnica, Florin Drăgan, susţine că România trebuie să înceapă o campanie de atragere a firmelor care pleacă din Rusia şi Ucraina FOTO Shutterstock

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Florin Drăgan, susţine că România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care pleacă din Rusia şi Ucraina ca urmare a războiului.

„La ora actuală spaţiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaţionalelor prezente acolo din cauza riscului investiţiei. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piaţă mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor componente electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului”, susţine rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Potrivit rectorului UPT, România ar trebui să acţioneze urgent în trei direcţii: deschidere şi reducerea birocraţiei, crearea unor parcuri industriale compacte, precum şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile.

„Au fost cazuri în care anumiţi investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional şi uneori au bătut la uşi închise şi s-au lovit de o birocraţie stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici şi oferă doar spaţiu. În Timişoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărţiţi în toate zonele oraşului pentru că nu a existat o strategie coerentă şi comună de dezvoltare.

Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în acelaşi loc majoritatea fabricilor şi cărora să li se ofere servicii comune şi să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcţionează foarte bine şi ar putea fi implementat în mai multe zone ale ţării. De asemenea, multe fabrici îşi testează diverse produse în Ungaria sau alte ţări pentru că la noi nu au infrastructura necesară”, a mai arătat Florin Drăgan.

Florin Drăgan

Rectorul universităţii Politehnica a mai arătat că atragerea companiilor care activează acum pe piaţa ex-sovietică va creşte concurenţa de pe piaţa resursei umane, rata şomajului fiind deja una extrem de mică.

„România stă foarte bine în continuare în ceea ce priveşte costurile, avem oameni foarte bine pregătiţi, iar zona de vest este foarte bine poziţionată în ceea ce priveşte accesul la infrastructură. Investiţiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiţii externe. Marele dezavantaj este că în România a crescut preţul energiei mai mult decât în orice ţară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz şi electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a preţurilor pentru că fug deja de pe o piaţă periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Primul grup de refugiaţi din Ucraina care ajunge în Banat. Comuna în care au fost primiţi cu braţele deschise

Cât de dispuşi sunt bătrânii să primească refugiaţi: „Am tăiat porci, am găini. Ce mâncăm noi le-aş da şi lor” VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite