Casele băntuite din zona istorică a Timişoarei: „Fiecare locuinţă de secol 18-19 are fantomele ei. Acolo au trăit şi au murit foarte mulţi oameni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Berarilor, fosta închisoare a Timişoarei
Curtea Berarilor, fosta închisoare a Timişoarei

Istoricul Ioan Haţegan spune că în Timişoara se presupune că vechile case poartă spiritele celor care le-au locuit şi au murit acolo.

Poveştile despe case sau conacuri bântuite sunt multe în Timişoara. Totul ţine însă de sensibilitatea celui care aude o asemenea poveste. Se presupune că toate vechile case poartă spiritele celor care le-au locuit şi au murit acolo. Istoricul Ioan Haţegan ne-a povestit despre câteva locuri din oraş despre care s-a vorbit de-a lungul vremii că ar fi bântuite. Cu rezerva că el nu crede în poveştile cu fantome.

Eu nu cred în aşa ceva. De exemplu, despre Curtea Berarilor, se spune că este un loc bântuit. Acolo a funcţionat cândva o puşcărie. Acolo a existat şi camera condamnaţilor la moarte. Acum cred că e bucătăria restaurantului. Au fost multe persoane condamnate la moarte, unii au fost executaţi în curte, alţii duşi la Pădurea Verde. Dar eu de 15 ani am biroul în acea clădire şi vă pot spune că nu m-am întâlnit cu nicio fantomă”, a spus Ioan Haţegan.

O altă poveste spusă de bătrâni este legată fosta biserică franciscană din actuala Piaţa Libertăţii. Aceasta s-a aflat lângă Primăria Veche. „Vechea bisercă a fost demolată în 1914, urmând să se construiască, în centru, Biserica Piariştilor. În biserica franciscană au fost îngropate toate personalităţile oraşului de până atunci. La fel şi în Dom. Atunci când s-a demolat biserica, s-au strâns toate osemintele celor îngropaţi la subsol şi au fost duse în cimitirul din Calea Lipovei. Bătrânii spun că de atunci nu au mai avut linişte cei care locuiesc acolo. Se zice că fantomele bântuie pe acolo. Cert este că orice casă veche din Timişoara, din secolul 19 şi 19, poate avea o poveste cu fantome care le bântuie. Acolo au trăit oameni, acolo au murit, unii în chinuri. Unii au vrut să moară, alţii nu. Sunt oameni care cred în fantome, sunt sensibili la aceste poveşti”, a mai declarat Ioan Haţegan.

Ileana Silveanu FOTO Ştefan Both

Ileana Silveanu, fostă deţinută în penitenciarul în care astăzi fucnţionează Curtea Berarilor


Un alt loc despre care se vorbeşte că poartă spiritele morţilor este Castelul Huniazilor, în care se află astăzi Muzeul Banatului. Nici nu e de mirare, la cât de încet decurc lucrările de reabilitare a castelului.


„Pe vremea lui Pavel Chinezul erau aduşi la castel turcii capturaţi. Ei erau aruncaţi în beciurile care acum sunt îngropate, nu se mai văd. Unii prizonieri erau aruncaţi în Timişul mic, care curgea prin faţa castelului. Alţii erau aruncaţi ca hrană pentru porcii înfometaţi”, a mai spus Haţegan.

image

Săpături arheologice în curtea Castelului Huniazilor din Timişoara

Istoricul susţine că în tinereţe a avut o experienţă inedită, când pentru a ajunge acasă trebuia să traverseze un cimitir.
 

În fiecare noapte trebuie să traversez un cimitir pentru a ajunge acasă. Nu era lumină în sat. Mergeam cu o lanternă. De multe ori se vedeau doar ochii câinilor. Nu eram deloc speriat de fantome. O dată am şi căzut într-o groapă, pentru că s-a surpat pământul. Prima mea reacţie lângă sicriu a fost <nu am timp de tine acum>”, a mai povestit Ioan Haţegan.

Citiţi şi:
 

FOTO Muzeu în celula condamnaţilor la moarte de la „Curtea Berarilor”. Fostul penitenciar al Timişoarei, vizitat de singura arestată care se mai află viaţă

FOTO VIDEO Castelul medieval al Timişoarei. Reşedinţa regelui Carol Robert de Anjou, locuinţa lui Ioan Huniade, casă pentru Selim Paşa

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite