Anca Vlad a învăţat legea florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra, absolventă a Facultăţii de Drept, a renunţat la postul de jurist pentru a-;i deschide o florărie. Mai mult decât atât, Anca îi învaţă pe alţii secretul  aranjamentelor florale, lucru pe care alţi florari nu îl fac nici pictaţi cu ceară.

Anca Vlad s-a născut la Deva şi a crescut cu bunica din Sebiş, judeţul Arad. „A fost o bunică extraordinară de la care am învăţat foarte multe lucruri, printre care să fac găluşte de gris şi supă de roşii. Tot ea m-a învăţat să am răbdare pentru că ce e al meu e pus deoparte”, povesteşte tânăra.

După terminarea liceului, Anca s-a înscris la Facultatea de Horticultură, dar la insistenţele tatălui a dat admitere şi la Facultatea de Drept, unde a şi rămas, iar după absolvire s-a angajat ca jurist. Jobul de opt ore pe zi şi munca de birou nu o mulţumeau pe Anca. „Adevărul e că nu mă puteam trezi la 6.30 şi era un chin îngrozitor să ajung la serviciu de dimineaţă. Aşa am decis că îmi voi face firma mea şi am pus la cale să îmi deschid o florărie”, a mai spus Anca.

A început cu stângul
Când a luat decizia să îşi deschidă florăria, Anca avea 24 de ani, nu conştientiza riscurile, dar a mers mai departe. Primul pas pe care l-a făcut a fost închirierea unui spaţiu. „Am pornit pe jos prin oraş. Să îmi caut un spaţiu era mai interesant decât să stau în birou. Am închiriat spaţiul, mi-am construit singură rafturile şi am reuşit să deschid. În paralel lucram şi la firmă”, îşi aduce aminte tânăra. Anca a început afacerea cu 2.000 de mărci şi într-un final a reuşit să deschidă florăria, iar primele zile au fost „superbe”. „Au apărut clienţii şi am realizat că habar nu am cum se face un buchet de flori, că nu ştiu nimic despre cum se întreţin florile. A cerut cineva un buchet de 15 trandafiri şi i-am spus să-i ia aşa, legaţi doar cu o panglică. S-a uitat la mine cam ciudat, dar am scăpat. A acceptat”, povesteşte cu umor Anca. Pentru că îi tremurau mâinile în faţa clienţilor, tânăra a început să caute pe internet date, dar nu a găsit mare lucru. „Atunci am realizat că în domeniul florilor există o mare lacună de  informaţii”, a mai spus tânăra.

Atelierul de flori
Adevăratul start al afacerii puse la punct de Anca a fost în 2004, când a organizat o expoziţie de flori care a fost un real succes. Ulterior, Anca a înfiinţat şi un blog despre aranjamente florale, iar pentru că florarii cu vechime pe piaţă nu-şi vindeau sub nicio formă secretul aranjamentelor florale, Anca a decis să deschidă un atelier, unde toţi cei pasionaţi de flori să înveţe tot ce ţine de o afacere cu flori.

„Prin programul meu de ateliere practice de aranjamente florale încerc să dau celor care vor să lucreze cu flori exact informaţiile la care eu nu am avut acces. Am conceput un program intensiv de şapte zile în care participanţii experimentează pas cu pas realizarea unui pachet complet de aranjamente florale, de la preluarea comenzii, la întocmirea necesarului de materiale, aprovizionarea cu flori de la piaţa din Szeged, până la realizarea efectivă a buchetelor şi livrarea lor”, a explicat Anca.

Întrebări şi răspunsuri

Cine sunt cei care vin la atelierul de flori ?
Sunt oameni extraordinari, veniţi din toată ţara, atât femei cât şi bărbaţi, de toate vârstele. A fost chiar şi un român plecat în Austria. Cursul nu este acreditat, dar spre deosebire de cele acreditate, unde se pune accent pe teorie, aici totul este practic.

Care a fost reţeta succesului tău ?
Muncă - 33 la sută, talent- 33 la sută şi noroc-33 la sută. Unu la sută a fost nebunie. Sunt norocoasă să pot lucra cu toate florile. E un domeniu prin care îi faci pe cei din jur să se bucure de frumos, de armonie, de sensibilitate.

Ce-i place
„Îmi place să şofez, să simt că ceea ce fac eu este apreciat. Mai îmi plac miresele sucite pentru că sunt o provocare pentru mine. E greu să le mulţumeşti, iar la final satisfacţia e mare”, a spus Anca.

Ce nu-i place
„Urăsc ipocrizia, iar referitor la mirese, nu îmi plac cele care îi lasă pe soţi să aleagă florile. Bărbaţilor le trebuie maximum trei variante, în cinci minute se decid”, a mai spus tânăra.

Citeşte mai multe detalii despre aranjamentele florale şi despre Anca Vlad pe blogul Atelierului de flori.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite