Şi-a legat nepotul cu lanţul, ca să nu se mai drogheze. Dialogul năucitor dintre prizonier şi operatorul 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat de 64 de ani va ajunge la închisoare pentru că şi-a sechestrat nepotul de 15 ani, nemulţumit de faptul că acesta se droga şi lipsea noaptea de acasă. L-a legat cu un lanţ de peretele camerei unde dormea, îi dădea apă, mâncare şi ţigări şi îl elibera doar ca să meargă la toaletă.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Constantin Pleşcan, un bărbat de 64 de ani, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Decizia instanţei a fost pronunţată pe 10 ianuarie.

Potrivit anchetatorilor, în luna august 2020, bărbatul a decis să îşi lege cu un lanţ propriul nepot, în vârstă de 15 ani, pentru a-l împiedica să plece din casa unde locuia. Băiatul fusese trimis la bunicul său de tatăl care locuieşte în Franţa, însă odată ajuns la Brăila, acesta a început să se drogheze şi să fure. Sătul de problemele create de nepot, bărbatul de 64 de ani a decis să ia măsuri drastice împotriva acestuia.

Regim de închisoare

L-a legat cu un lanţ din fier de un picior, cu lacăt, de peretele camerei în care adolescentul dormea. Timp de două zile, bunicul i-a adus mâncare, apă, ţigări şi ocazional îi dădea drumul pentru a putea merge la toaletă. Uneori, îl mai elibera pentru scurte perioade de timp, însă doar când era acasă.

”S-a retinut ca inculpatul, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 13-16.08.2020 şi ulterior în perioada 20-24.08.2020, a lipsit de libertatea de mişcare pe persoana vătămată minoră, nepot pe care îl avea în îngrijire, ţinându-l pe minorul în vârstă de 15 ani legat cu un lanţ de picior, asigurat cu un lacăt şi prins de un perete, într-o cameră a imobilului, punând în acest fel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestuia”, au stabilit anchetatorii.

Dialog aiuritor cu operatorul de la 112

Pe 16 august 2020, băiatul a găsit un topor lângă uşa de la intrarea în curte şi a reuşit să îşi taie lanţul de la picior şi să scape.  A fost adus acasă după câteva zile de către doi tineri, iar bunicul său l-a legat din nou cu un alt lanţ, în aceeaşi modalitate, în aceeaşi încăpere a casei.

După alte patru zile de ”arest la domiciliu”, adolescentul a găsit un telefon mobil al unui unchi şi a sunat la 112.  Poliţiştii sosiţi la faţa locului l-au eliberat pe băiat. De remarcat este dialogul dintre băiatul de 15 ani şi operatorul de la 112, din care reiese că adolescentul ar urma să fie amendat dacă poliţiştii vin la adresa indicată, dar şi că nu ar fi vorba de lipsire de libertate pentru că, fiind minor, este în grija bunicului.

Pe fundal se aude operatorul STS care îi spune apelantului că va fi preluat şi apoi se adresează operatorului 112 căruia îi spune “ întrebaţi-l dacă vrea şi o ambulanţă”.

Operator 112: Alo!

Apelant: Alo!

Operator 112: Da!

Apelant: Bună seara!

Operator 112: Bună seara!

Apelant: Aş vrea şi eu un echipaj de poliţie pe … numărul 13 pentru că-s legat cu lanţul. Intraţi în curte, mai în fund şi mă vedeţi aicea, legat în curte, în casă.

Operator 112: Da’ de ce te-a legat?

Apelant: Pentru că fumez şi nu-mi dă voie.

Operator 112: Păi n-ai voie să fumezi, e logic.

Apelant: Da, dar m-a legat cu lanţul şi …. ( inteligibil ).

Operator 112: Da, o să-ti vină să dea o amendă, da?

Apelant: Eu vreau să-mi dea drumul.

Operator 112: Păi, eu ţi-am spus ce o să facă poliţia, o să vină acolo şi o să aplice o amendă acolo, da?

Operator 112: Părinţii tăi unde sunt?

Apelant: Pi…, părinţii mei nu sunt aicea, sunt în Franţa.

Operator 112: De cât timp sunt în Franţa?

Apelant: Îs de vreun an şi mă ţine sechestrat de o săptămână aicea nene.

Operator 112: Nu există sechestrare, e bunicul, are grija ta, tu eşti minor.  

Cum şi-a justificat bunicul gestul

La faţa locului, poliţiştii l-au găsit şi pe bunicul băiatului, care le-a declarat verbal că a recurs la acest ”tratament” pentru a-l împiedica pe nepotul său să mai recurgă la acte de vagabondaj, pe fondul consumului de substanţe halucinogene şi, astfel, să nu mai comită fapte penale pentru a face rost de bani să îşi procure substanţele interzise.

Anchetatorii au găsit ulterior şi camera unde fusese sechestrat adolescentul. ”A arătat şi orificiul creat de bunicul său în peretele camerei în care era ţinut, loc în care se observă că era un lanţ metalic, prevăzut la capăt cu un lacăt, iar celălalt capăt al lanţului era fixat, legat de mânerul metalic al unei uşi din lemn, depozitată într-o anexă a imobilului; având în vedere lungimea lanţului, de 3,8 metri, s-a constatat că minorul avea posibilitatea doar să se deplaseze în camera în care era ţinut, circa 2 metri. Lângă lanţul de 3,8 metri a mai fost identificat un lanţ de 2,30 metri, cu lacăt închis şi care, la fel ca primul, avea introdus într-una din zale, de la capătul cu lacătul, un şurub, o piuliţă şi o za, tăiată şi deformată”, descriu poliţiştii camera de ”arest” a tânărului.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cazul femeii sechestrate în buncăr de propriul tată. Vecinii credeau că fiica este stabilită în Canada

Un nou caz Caracal? Suspiciuni de viol, proxenetism şi sechestrare după sinuciderea unei fete de 16 ani. „Dacă am să mor, nu vreau să plângeţi!”

BrăilaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite