Zăpada artificială, mai periculoasă decât cea naturală. Ce recomandă salvamontiștii

0
0

Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita le recomandă prudenţă celor care schiază pe puţinele pârtii funcţionale din judeţ, în contextul în care acestea sunt acoperite cu zăpadă artificială, care este mai periculoasă.

Pârtie Harghita. FOTO arhivă Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo Harghita
Pârtie Harghita. FOTO arhivă Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo Harghita

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita explică de ce este  diferită de zăpada naturală.

Zăpada artificială îngheaţă mai repede, se înmoaie mai repede, este mai tare, deci trebuie să fim mai atenţi. Din păcate din cauză că este foarte cald nici zăpada artificială nu prea ţine şi nu este tocmai bună pentru schiat. Se poate practica schiul, dar trebuie să avem mai mare grijă decât de obicei. Acolo unde nu bate soarele îngheaţă mai repede, iar acolo unde este soare se înmoaie foarte repede şi din această cauză este mai periculos", a declarat, potrivit Agerpres, Fekete Ors, șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita.

„Imediat se topeşte”

Potrivit acestuia, în judeţ se poate schia, periodic, pe câteva pârtii situate în mai multe zone, cum ar fi Harghita Băi, Harghita Mădăraş, Homorod, Borsec, Bucin, Ghimes sau Topliţa, dar funcţionalitatea lor depinde foarte mult de starea vremii.

„Acestea câteva funcţionează numai periodic, când permite vremea. Când este foarte foarte cald, la 10 grade nu are de ce să o pornească pentru că imediat se topeşte şi dacă se mai şi schiază pe ele este şi mai rău", a mai explicat Fekete Ors.

Șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita spune că nu-și aminteşte ca în ultimii 15 ani să fi fost atât de cald în luna ianuarie și consideră  temperaturile de 10-12 grade în zone montane ceva "extraordinar".

Din cauza lipsei zăpezii şi intervenţiile pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate au fost foarte puţine: doar 19 de la începutul lunii decembrie 2022. Dintre acestea, două au fost cazuri de rătăciri, din cauza ceţii.

Salvamont Harghita le recomandă celor care merg în drumeţii pe munte să fie atenţi, să se echipeze corespunzător şi să ia în considerare faptul că în perioada de iarnă se întunecă devreme.

România are, conform datelor Ministerului Turismului, 217 pârtii omologate, care au o lungime de aproape 190 de kilometri. Aceste domenii schiabile sunt împrăștiate în 21 de județe, 55 de pârtii având lungime de peste un kilometru, două pârtii au peste 3 kilometri lungime și doar una singură sare de 4 kilometri. 

Zăpezile de altădată sunt însă o amintire.

Târgu-Mureş


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri