Târgu-Mureș: Zeci de farmacii nu mai eliberează rețete gratuite și compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii mureşeni aleargă disperaţi de la o farmacie la alta, sperând că într-un final vor găsi o unitate care să le elibereze reţeta. Nici medicamentele eliberate de farmaciştii mureşeni luna trecută nu le-au fost încă decontate.

Luna mai nu a adus veşti bune pentru farmaciştii mureşeni. Cu toate că sperau ca reţetele gratuite şi compensate să le fie decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, farmaciile n-au primit nici un ban. Neavând plafon, unii farmaciştii au decis să nu mai elibereze medicamente gratuite şi compensate bolnavilor care le calcă pragul.

Pacienţii, cei mai afectaţi


Aurelia Sabău are 65 de ani şi locuieşte în localitatea Grebenişul de Câmpie. Acum câtiva ani soţul i s-a îmbolnăvit de cancer la tiroidă, iar de atunci femeia străbate lunar circa 30 de kilometri până la Târgu-Mureş pentru a-i procura medicamentele. Acum a venit însă degeaba, pentru că farmaciile mureşene nu mai eliberează medicamente compensate sau gratuite.

Am fost la trei farmacii şi n-am găsit nici una care să-mi elibereze reţeta. Plus că am luat cu mine şi reţeta unei nepoate de-a mea care e şi ea bolnavă, dar nu am găsit încă o farmacie care să îmi elibereze medicamentele compensate”, spune supărată femeia. Dacă ar fi să le cumpere cu bani, preţul medicamentelor l-ar depăşi cu mult pe cel al pensiei primite.

„Eu am pensie de CAP de 460 de lei şi nu-mi permit să cumpăr medicamentele. Am mai luat aşa câte o tabletă, două, când i s-au terminat, dar nu pentru o lună întreagă”, spune femeia.

Sunt însă şi cazuri fericite, unde farmaciştii au înţeles suferinţa bolnavilor şi eliberează în continuare  medicamente compensate şi gratuite. „Ar fi un genocid să nu mai onorăm reţete şi chiar dacă ultima decontare pe care CJAS-ul ne-a făcut-o a fost în luna august 2009,  am continuat să eliberăm medicamente gratuite şi compensate. Nu ştim însă până când vom putea face acest lucru”, spune farmacista Rodica Burcă.

Farmacii fără contract

Farmaciştii mureşeni nu au semnat Contractul cadrul cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurtări de Sănătate. Principala nemulţumire o constituie faptul că acest act prevede prevede prelungirea teremenelor de decont al medicamentelor la un an de zile. „Contractul prevede o prelungire a perioadei de decontare a reţetelor de la 180 de zile cât era în prezent la 360 de zile. Vom vedea mâine dacă vom semna acest contract, pentru că urmează să ne întâlnim cu reprezentanţii CJAS”, a precizat Iustina Vas, preşedinta Colegiului Framaciştilor din Mureş.

De la începutul acestui an în judeţul Mureş două farmacii şi-au închis porţile. Una dintre acestea a intrat în faliment, iar alta, din comuna Vânători, s-a închis datorită lipsei de spaţiu. În total în judeţul Mureş sunt 196 de farmacii, dintre care 53 în mediul urban şi 143 în cel rural.

Declaraţie:
„Am fost la trei farmacii până acum şi n-am găsit nici una care să-mi elibereze reţeta”, Aurelia Sabău, pensionară
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite