Mii de oameni au manifestat la Budapesta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au manifestat în cursul zilei de luni, la Piaţa Eroilor din Budapesta, în favoarea Ţinutului Secuiesc, organizatorii solicitând Guvernului României să demareze negocieri în acest sens, informează MTI, potrivit Mediafax.

În cadrul manifestărilor, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, Arpad Gyorgy-Mozes, a cerut autorităţilor de la Bucureşti să organizeze negocieri cu organismele care militează în favoarea Ţinutul Secuiesc. De asemenea, manifestanţii au cerut respectarea drepturilor omului.

Tot luni, circa 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, pentru a cere autoritate teritorială pentru Ţinutului Secuiesc.

Manifestările nu au fost lipsite de incidente. În drum spre Prefectură, mai mulţi participanţi au început să arunce cu petarde către forţele de ordine. De asemenea, aceştia s-au îmbrâncit şi cu jandarmii. Autorităţile din Târgu Mureş nu au emis autorizaţie pentru protest, ci doar pentru ceremonia de comemorare.

În cadrul manifestului pe care participanţii l-au depus la Prefectură se menţionează că solicită autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, subliniind totodată că România nu îşi respectă angajamentele din Convenţia-Cadru Pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale.

Video: Protestul secuilor din Târgu Mureş. Preluare Ştiri TVR2.


Citeşte şi:

Secuii cer autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Peste 4.000 de persoane au participat la un marş la Târgu-Mureş cu petarde, lozinci şi îmbrânceli

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni după-amiază, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Manifestarea a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifesatanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Marşul secuilor nu va avea loc! Magistraţii au respins cererea pentru organizarea lui la Tîrgu-Mureş

Tribunalul Mureş a respins cererea de organizare a marşului secuiesc la Tîrgu-Mureş, cerere formulată de Asociaţia Siculitas, care nu a fost de acord cu decizia Primăriei de a refuza acest eveniment.

Prefectul de Mureş, împotriva marşului secuilor

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu a declarat că nu există autorizaţie pentru marşul care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 10 martie.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri