Mureș: Dosar penal în cazul capotei de la motorul unui avion, aflat în zbor, căzută la Nazna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că a fost deschis un dosar penal referitor la incidentul înregistrat marţi după-amiază în localitatea Nazna, unde a căzut o capotă de la motorul unui avion de agrement aflat în zbor.

Bucata de tablă
Avionul aparţine unui operator privat. Foto: Ardealnews.ro

UPDATE: „În data de 6 februarie 2024, având în vedere evenimentul aviatic semnalat prin 112, la ora 15,23, în localitatea Nazna, judeţul Mureş, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş împreună cu organele de cercetare penală din cadrul IPJ Mureş s-au deplasat la faţa locului. În curtea imobilului în care funcţionează o societate comercială a fost identificată capota motorului unei aeronave de agrement tip Socata 892 MS 150A. În aeronavă s-au aflat două persoane, pilotul a reuşit să controleze aeronava şi să aterizeze în siguranţă la Aeroclubul Târgu Mureş. Nu au existat victime", precizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Ca urmare, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un dosar penal. „În cauză se fac cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art 112 din Legea nr. 21/2020 privind Codul Aerian", precizează sursa citată.

 „S-a desprins din încuietori”

Articolul 112 din Legea nr. 20/2020 prevede că încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a declarat, marţi seara, la Nazna, că din primele verificări efectuate la faţa locului, se pare că bucata de fuselaj căzută în localitate este capota motorului unui aparat de zbor de mici dimensiuni şi nu este din metal, ci din fibră de sticlă. „Din primele informaţii, s-a desprins din încuietori, se pare, capota motorului avionului, fiind smulsă din cauza curentului de aer", a spus prefectul Ciprian Dobre.

Știrea inițială: O bucată de tablă de mărimea unui capote de autoturism s-a desprins, marţi, în zbor, de pe un avion care efectua zboruri de pe Aeroclubul din Târgu Mureş, căzând în curtea grădiniţei din localitatea Nazna, fără a provoca victime.

Piesa metalică (bucată de tablă aproximativ cât o capotă de autoturism) care a căzut lângă grădiniţa din localitatea Nazna, de la un avion aflat în zbor, nu a produs victime sau pagube materiale şi avionul a aterizat în siguranţă, a anunţat Aeroclubul Târgu Mureş, scrie Agerpres.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Horea al judeţului Mureş nu intervine cu forţe şi mijloace proprii, a anunţat ISU Mureş, într-un comunicat de presă.

Surse din cadrul anchetei susţin că avionul aparţine unui operator privat care a decolat de pe Aeroclubul Târgu Mureş, fără a preciza dacă efectua zboruri utilitare sau de agrement. 

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite