Gripa porcină seceră vieţi în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii nu sunt însă îngrijoraţi, deoarece spun ei, cazurile sunt izolate şi nu se poate vorbi de o epidemie. Mai mult, anchetele epidemiologice arată că toţi cei care au murit au fost bolnavi cronici şi au suferit de ani buni de diverse afecţiuni.

      Medicii mureşeni au fost luaţi prin suprindere anul acesta, cu îmbolnăvirile de gripă şi viroze. Statistica arată cinci decese, patru dintre ele fiind provocate de gripa porcină, iar unul de unul de gripa declanşată de virusul de tip A. „În acest sezon de raportare am înregistrat 5 decese prin gripă. Din cele 5 cazuri 4 au fost decese prin virus gripal AH1 gripă pandemic, unul singur a fost prin gripă sezonieră AH3”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, dr. Gabriela Uifălean. „Au fost confirmate 9 cazuri de gripă din care 6 cazuri cu virus gripal tip A H1 şi 3 cazuri cu virus gripal de tip A H3. Menţionăm că sunt cazuri izolate, care provin din zone diferite ale judeţului. Nu am avut cazuri de gripă aviară” susţine Mariana Negoiţă, purtător de cuvînt SCJ Mureş.
      

Cazurile sunt izolate şi nu vorbim de o epidemie, spun medicii

   Gripă porcină a băgat în mormânt, în judeţul Mureş, trei femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse intre 43 şi 50 de ani. Toate cazurile au fost confirmate şi raportate la Ministerul Sănătăţii. Doua dintre persoanele decedate sunt din Târgu-Mureş, dar locuiesc în locuri diferite din oraş. Iar celelalte victime ale gripei porcine sunt din localităţile Fântânele şi Sângeorgiu de Mureş. „ Nici una dintre victime nu avea legătură cu alta. În familiile lor nu s-a mai îmbolnăvit nimeni, nu există alte cazuri la rude sau vecini. Toate patru sunt cazuri izolate, dar au şi ceva în comun: persoanele decedate s-au prezentat prea târziu la medic, la o săptămână după apariţia primelor simptome şi toate sufereau de afecţiuni cronice” a mai declarat Mariana Negoiţă, purtător de cuvânt la SCJ Mureş.

Specialiştii recomandă mureşenilor să se prezinte din timp la consultaţii, dacă manifestă simptomele gripei

  Una dintre femeile diagnosticate cu gripă procină avea 50 de ani şi a murit la o săptămână după ce fusese internată, timp în care nu a răspuns la nici un tratament. Ea era înscrisă în evidenţele medicului de familie cu diabet şi obezitate, dar suferea şi de afecţiuni ale inimii.
   Medicii au constatat ca toate persoanele care au murit atinse de gripa porcină sufereau fie de diabet, insuficienţă renală cronică şi tulburări respiratorii, fie de afecţiuni hepatice cronice, cardiovasculare sau obezitate.
   

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş au declarat că în toate cazurile au fost respectate protocoalele medicale, iar cei bolnavi au fost internaţi la Terapie Intensivă, după care au fost trimise raportările către Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii.
 

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au declarat că nu ştiu dacă unul din cei decedaţi fusese vaccinat antigripal. Medicii susţin că acest vaccin nu este obligatoriu, deşi există o listă cu persoanele care riscă să contamineze gripa.

S-au înmulţit şi cazurile de viroză în ultima săptămână

  În primele 3 luni ale anului 2014, în Clinica de Boli Infecţioase I a Spitalului Clinic Judeţean Mureş au fost internate 205 persoane cu afecţiuni respiratorii (viroze respiratorii, pneumonii sau diverse forme de gripă). Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş sunt îngrijoraţi de numărul mare de viroze înregistrat în ultima săptămână faţă de anul trecut: aproape 4000 de cazuri raportate.
 

citeşte şi:

Vremea capricioasă umple ţara de viroze

Primele cazuri de gripă sezonieră semnalate de medicii bârlădeni
 

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite