Fostul primar din Reghin, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. A cumpărat dezinfectant de mâini la un preț cu 545% mai mare

0
Publicat:

Maria Precup este acuzată de procurorii anticorupție că a cumpărat 3.000 de litri de dezinfectant de mâini care nu era autorizat la comercializare în România și la un preț exorbitant.

Maria Precup FOTO arhivă Adevărul
Maria Precup FOTO arhivă Adevărul

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Târgu Mureș le-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Maria Precup,  la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș, și pe Mirela Minodora Radoi, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

A ajuns în boxa acuzaților și Natalia-Ramona Moldovan, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, județul Mureș, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de fals intelectual uz de fals.

Au fost puse sub acuzare și Crina-Cristiana Slev, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, și o persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale. pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 02.04 – 26.06.2020, Maria Precup, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

Cum a fentat legea fostul primar

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba română pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.

„Concret, pentru a ocoli prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte”, spun procurorii anticorupție.

În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecată în prezenta cauză.

„O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Adrian-Ioan Moldovan-Verdeș, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Natalia-Ramona Moldovan”, se menționează în rechizitoriu.

A recunoscut faptele

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, pe 3 noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Adrian-Ioan Moldovan-Verdeș, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: - un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Adrian-Ioan Moldovan-Verdeș împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite