Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar format din 27 de state potrivit celui mai recent raport al Transparency International, potrivit Politico. Clasamentul este completat de Bulgaria și România, care nu a înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu.  

​Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar FOTO Shutterstock
​Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar FOTO Shutterstock

Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de primele trei țări scandinave din UE, Danemarca, care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83, potrivit studiului Transparency International.

La nivel global, țara noastră ocupă locul 63, având o schimbare nesemnificativă față de datele din 2021, când a înregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decât în 2022. În ultimii 10 ani, România a pendulat între 43 și 48 de puncte.

FOTO: Transparency International
FOTO: Transparency International

Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă foarte corupt, iar 100 deloc corupt.

Indicele folosește date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasifica 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul perceput de corupție, pe o scară de la 0 - care înseamnă foarte corupt - la 100.

Definiția sa de „corupție” se concentrează pe exemple specifice care implică funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.

Clasamentul la nivel mondial

Danemarca și Finlanda sunt, de asemenea, în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și a respectului față de drepturile omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „implicate în conflicte prelungite”, susțin lista de la coada clasamentului.

Luxemburg, Regatul Unit și Austria și-au văzut punctajele scăzând semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Moldova, care a primit statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit, de asemenea, scorul. 

Cu un punctaj de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, ocupând locul 137 din 180, iar invazia Ucrainei este o „reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală", potrivit unui comunicat de presă al Transparency International.

Punctajul Ucrainei este doar puțin mai mare (33), dar țara „a întreprins reforme importante și s-a îmbunătățit în mod constant” de la începutul războiului.

Dar conflictul nu a pus capăt corupției din țară, după cum arată scandalul recent care l-a forțat pe ministrul adjunct al apărării din Ucraina să demisioneze - ceea ce arată că „mecanismele anticorupție ale țării îi fac până acum pe funcționarii publici să răspundă”, se arată în raport.

Marea Britanie și Qatar se află la minime istorice în ediția din acest an - deși pentru Doha raportul nu face o legătură directă cu așa-numitul scandal de corupție Qatargate, care a zguduit Bruxelles-ul.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite