Festival de Tradiţii de Paşti: Pricesne, cozonac de post, expoziţii de pictură religioasă. „Un popor fără tradiţii este ca o casă fără temelie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 12 aprilie ortodocşii sărbătoresc Învierea Domnului
Pe 12 aprilie ortodocşii sărbătoresc Învierea Domnului

Timp de trei zile în centrul oraşului s-au auzit pricesne, iar târgumureşenii au putut degusta bucate de post. Preoţii spun că încearcă în acest fel să fie şi mai aproape de oameni pentru ca tradiţiile să nu se piardă. Este prima ediţie a festivalului „Tradiţii şi obiceiuri în perioada Postului Paştelui”.

Un drum după-amiaza în Piaţa Trandafirilor vă duce într-un alt loc şi în alt timp. Copii din mai multe şcoli mureşene vin şi cântă pricesne, îmbrăcaţi în port popular. Cei mici desenază pe asfalt ce ştiu ei despre obiceiuri de Paşti iar artişti populari îşi prezintă creaţiile.

Părintele Olimpiu Zăhan, de la Protopiatul Târgu Mureş,  spune că în acest fel vrea să aducă în atenţie tradiţiile ortodoxe. „Protopopiatul Ortodox  Târgu Mureş, Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean a organizat prima ediţie a festivalului Tradiţii şi obiceiuri în perioada Postului Mare. Am început cu preşcolarii, cu desene pe asfalt cu tentă religioasă referitoare la tradiţiişi obiceiuri de Paşti”,  spune părintele Zăhan.

image

Cei care au trecut prin centrul oraşului au văzut cum se încondeiază ouă, dar şi cum se pictează pe lemn sau pe sticlă.
„Am organizat acest festival pentru a transmite mai departe generaţiilor următoare tradiţiile
noastre strămoşeşti. Pentru că e păcat, am observat că ne pierdem tradiţiile. Şi un popor fără tradiţii este ca o casă fără temelie. Temelia fiind bună, casa este trainică. Tradiţia fiind sănătoasă şi dacă nu este uitată poporul prosperă şi merge mai departe din toate punctele de vedere”, mai spune părintele Olimpiu Zăhan.


Pe lângă expoziţiile de artă populară,  au fost şi expoziţii de artă culinară de post şi s-au împărţit mucenici  şi cozonaci de post.
La manifestare au mai luat parte Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Tîrgu Mureş şi grupurile corale bisericeşti din cadrul Protopopiatului
Doar astăzi mai puteţi lua parte la festival, între orele 15.30 şi 20.00

image

Citiţi şi

Cât scot românii din buzunar pentru vacanţa de Paşte şi care sunt cele mai căutate destinaţii
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite