Curtea de Apel Braşov a sesizat CJUE în cazul extrădării prințului Paul în România

0
Publicat:

Un tribunal din Malta a respins, lnui, 20 mai 2024, cererea României pentru extrădarea prințului fugar, Paul al României, dar autoritățile din țară nu stau cu mâinile în sân. Curtea de Apel Braşov va ataca decizia, în înercarea de a-l aduce în țară pe Paul.

Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat - Foto Captură Video
Momentul în care Paul Lambrino a fost arestat - Foto Captură Video

Judecătorii maltezi au considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul Lambrino să fie încălcate, așa că au respins cererea de predare a lui Paul-Philippe în România. Hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile, iar instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov, va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa, potrivit ministrului Justuției, Alina Gorghiu.

Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară. Cu această ocazie, trebuie să amintesc de cel mai recent demers în acest sens. Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare. În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei)”, a afirmat Alina Gorghiu.

Avocatul maltez al lui Paul Lambrino, Jason Azzopardi, a evidențiat că instanțele franceze au respins o cerere de extrădare similară, sugerând că există un „risc real” de încălcare a drepturilor fundamentale ale autointitulatului prinț Paul.  

Încrederea reciprocă între state

Șefa Justiției aduce în discuție „principiul recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale”, așa că instanța de la Brașov „solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat”.

Primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie.

Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv. Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, adaucă Gorghiu.

Paul-Philippe Lambrino, condamnat pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat să îl extrădeze în România. 

Luna trecută, a fost arestat, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta. Avocatul său spunea atunci că a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”. 

printul paul al romaniei
EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite