Casă interbelică recent renovată, cu val de reacții pe un grup de arhitectură. „Art Deco de secol 21“

0
Publicat:

O clădire veche de aproape 100 de ani, din România, a fost readusă la viață, iar ce a ieșit este incredibil. Fotografia sa a fost postată pe rețelele sociale, iar internauții au avut numai cuvinte de laudă la adresa echipei care a renovat locuința construită în 1936.

Casă din Cluj cu fațada rotundă. FOTO www.skyscrapercity.com
Casă din Cluj cu fațada rotundă. FOTO www.skyscrapercity.com

Casa cu pricina se numește „Casa PJ” și se află în Cluj-Napoca, într-o fostă suburbie. Pe planurile vechi nu apare decât numele maistrului executant al imobilului stil Art Deco, construit în anul 1936. Probabil că tot maistrul a fost și autorul, așa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri în România interbelică.

Clădirea a avut nevoie de intervenții radicale pentru a putea fi locuită din nou, iar arhitectul a ținut cont de colțul curbat dinspre latura de sud-est.

După reabilitare, din subsol a dispărut garajul. Pentru relaxare, imobilul dispune și de o curte cu gazon. La parter există bucătăria și camera de zi, cu acces direct către peluză și grădină. La etajul 1, liftul și scara duc înspre două dormitoare, o baie și un dressing deschis, tratat ca un spațiu de locuit, și către o terasă acoperită, ce dă tot către grădină.

În sfârșit, șarpanta veche este înlocuită de un al doilea etaj, compus dintr-o serie de terase descoperite, acoperite sau semiacoperite. Priveliștea asupra orașului e impresionantă.

Rezultatul e un surprinzător Art Deco de secol XXI, spun specialiștii, iar internauții s-ar grăbit să admire clădirea și să spună că au mai văzut ceva similar și în alte țări.

Minunat din toate punctele de vedere. Linii simple, frumos curate, frumos echilibrate și îmi place” - Airlie Circuitt.

„Există o casă asemănătoare în centrul orașului Dobrici, Bulgaria, dar nu știu când a fost construită. Este situat pe strada Adriana Budevska, langa Obrednia Dom, dar nu am poza. Este aproape la fel” - Zhivko Nedev.

Multe ca asta și în București” - Remus Dominic.

„Îmi plac blocurile de sticlă și modul în care gardul și porțile repetă designul” - Maggie Clayton.

Design frumos în simplitatea sa” - Emanuel Valentine Cerra.

Mai multe fotografii, aici.

Streamline Moderne Home, Romania (1936)

Casa PJ, Cluj-Napoca, România (1936)

Arhitect: Necunoscut

Renovare: Miklós Péterffy

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite