VIDEO Viitură pe râul Jiu. Populaţia a fost avertizată prin sistemul RO Alert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul maxim al viiturii va fi de peste 350 metru cubi pe secundă
Nivelul maxim al viiturii va fi de peste 350 metru cubi pe secundă

O viitură puternică se aşteaptă pe râul Jiu, pe teritoriul judeţelor Gorj, Dolj şi Hunedoara, după ce precipitaţiile căzute noaptea trecute în zona de unde izvorăşte cursul de apă au atins un nivel de 130 de litri/metru pătrat.

Viitura se face simţită pe Defileul Jiului şi, potrivit autorităţilor, vârful va fi în zona judeţului Gorj în jurul orei 12,00. Populaţia a fost avertizată prin sistemul RO Alert. 

„Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, la staţia hidrometrică Isconi (judeţul Hunedoara), pe Jiul de Vest, cota de inundaţie a fost depăşită. În acest sens, ISU Gorj a transmis prin intermediul RO-Alert un mesaj către cetăţenii din zonele de pericol vizate din judeţul Gorj cu următorul conţinut: «Atenţie, creşteri de debite cu posibilitatea depăşirii cotelor de inundaţie preconizate în perioada imediat următoare, pe cursul râului Jiu. Nu traversaţi râul prin apă şi nu vă apropiaţi de malurile acestuia. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj“, se arată într-un comunicat al ISU Gorj. 

    

De asemenea, au fost activate şi sistemele clasice de alarmare. „Au fost puse în funcţiune sistemele de alarmare a populaţiei în situaţii de urgentă care au transmis, atât semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE“ compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, cât şi următorul mesaj vocal ”ATENTIE!ATENTIE! ACESTA NU ESTE UN EXERCITIU! PE CURSUL DE APĂ AL RAULUI JIU SE VOR PRODUCE CRELTERI DE DEBITE CU POSIBILITATEA DEPASIRII COTELOR DE INUNDATIE IN PERIOADA IMEDIAT URMATOARE! NU TRAVERSATI RÂUL PRIN APĂ, NU VĂ APROPIATI DE MALURILE ACESTUIA ŞI NU STATIONATI PE PODURI!“ 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Lt.col. Dumitru Petrescu al Judeţului Gorj”, Sistemul de Gorspodărire a Apelor Gorj, Autorităţile Publice Locale din zonele vizate şi S.C. Hidroelectrica monitorizează situaţia pentru a fi luate în cel mai scurt timp măsurile de protecţie a populaţiei“, au mai transmis reprezenţii ISU Gorj.

Alexandru Buduran, directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj, a precizat că se înregistrează depăşri ale cotelor de atenţie şi o punte a fost luată de ape: „A plouat foarte mult pe Jiul de Vest-Câmpul lui Neag, unde s-a depăşit cota de pericol, nu doar de inundaţii. Aceea viitură a început să traverseze Gorjul. S-a depăşit cota de atenţie cu 30 de centimetri. Avem peste 200 metri cubi pe secundă debitul pe Jiu, la Bumbeşti Jiu, şi ne aşteptăm la un vârf de viitură care să depăşească cota de inundaţie de peste 360 metri cubi pe secundă. Hidroelectrica goleşte ambele baraje de pe Jiu, cu peste 140 metri cubi pe secundă. Mai sunt probleme pe râul Bistriţa, unde Hidroelectrica deversează din lacul Vâja cu 140 metri cubi pe secunde. Avem echipe în zonă. S-a rupt o punte. Nu cred că vor fi probleme în zonele locuite.  Şi la Runcu, pe Sohodol, s-a depăşit cota de atenţie“cota de atenţie.

     

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite