Târgu-Jiu: Dana Cînepă, solista care coase mărgele pe oprege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea pentru muzică a descoperit-o cântând la horele din sat. Atunci când nu este pe scenă, coase paiete strălucitoare pe  costume populare sau velinţe.

A copilărit în satul Brădiceni, comuna Peştişani, aici descoperind frumuseţea naturii şi lăutari bătrâni, de care a prins drag. De mică era nelipsită de la horele şi nunţile din sat. Pe la 18 ani a început să cânte la diverse evenimente, nunţi, botezuri sau petreceri. „Bunicii mă luau pe la nunţile sătenilor şi mă rugam de ei să le zic lăutarilor să mă lase să cânt şi eu. Nu aş mai fi plecat de lângă microfon. Ascultam muzică populară de pe casete sau pick-up şi învăţam versurile. Mă întâlneam cu prietenii mei din sat într-o casă părăsită ca să facem spectacol, cântam pe rând. Aşa a încolţit pentru mine dorinţa de a cânta şi dragostea pentru muzica populară. Făceam totul din plăcere“, îşi aminteşte Dana Cînepă. Cântăreaţa povesteşte cu nostalgie de horele organizate în sat odinioară. În cei aproape 15 ani de cântec, Dana Cînepă a avut ocazia să evolueze alături de Puiu Codreanu şi Tinu Vereşezanu, nume mari ale scenei muzicale. Totodată a fost invitată să participe la emisiuni de muzică populară, la diverse televiziuni. „Sunt o persoană modestă şi niciodată nu am cerut preţuri mari pentru evenimentele la care am participat. Am făcut totul din pasiune. Din puţinul pe care îl am îi ajut şi pe cei sărmani“. Solista a urmat, mai târziu, cursurile Şcolii Populare de Artă în oraşul Bumbeşti-Jiu.

Pasionată de design

Bătrânii sau vecinii din sat o auzeau cântând şi, de dragul ei, îi ofereau costume populare vechi. Chiar şi de la bunici, pe care i-a iubit foarte mult, a primit câteva costume populare. Cântăreaţa are o pasiune aparte: coase mărgele sau paiete lucioase, pe oprege, cămăşi sau încălţăminte. „Cumpăr mărgele şi paiete strălucitoare de toate culorile şi le cos, în diferite forme, pe costume populare, oprege, cămăşi şi chiar pantofi. Încălţămintea astfel decorată o asortez la vestimentaţia cu care eu mă îmbrac atunci când cânt la vreun eveniment“, dezvăluie Dana. Aceasta este de părere că de aici a pornit şi pasiunea pentru decoraţiuni. Singură şi-a amenajat grădina şi casa de la Sâmbotin, pe care a construit-o împreună cu soţul, din banii câştigaţi din cântări. Adoră să colecţioneze obiecte de artizanat. În prezent solista cântă aproape în fiecare seară la un restaurant din Târgu-Jiu. Reuşeşte să atragă toate privirile prin ţinutele elegante, care mai de care mai deosebite, dar şi prin vocea sa foarte plăcută. Artista intenţionează să-şi lanseze un CD de muzică populară. În acest sens, colaborează cu Adi Mihu, unul dintre cei mai mari textieri din ţară. „Îmi doresc să scotalbumul cât mai repede  pe piaţă, astfel încât să-mi îndeplinesc visul meu de a ajunge cunoscută pe plan naţional“, încheie Dana Cînepă.


Ce-i place:  Muzica. Adoră orice gen muzical. Iubeşte arta şi designul. De asemenea, îi plac florile, în special trandafirii. Are în grădina casei toate soiurile de trandafiri de diverse culori.

Ce nu-i place: Persoanele care nu sunt punctuale şi nici cele care mint. Nu-i plac oamenii răutăcioşi sau cei care nu păstrează curăţenia.

Ce reprezintă muzica pentru dumneavoastră?

Pentru mine muzica reprezintă totul. Este ca o alinare pentru sufl etul meu. Nu m-aş vedea făcând altceva.

 Aveţi o cântăreaţă preferată?

Da, o prefer pe Mirela Petrean. Îmi place foarte mult stilul ei bănăţean. Eu interpretez melodii de toate stilurile.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite