România, afectată de cutremurul grav din Turcia. Gorjul a înregistrat 4.200 seisme în anul 2023

0
Publicat:

Cele peste 4.000 de cutremure care au afectat anul trecut sud-vestul României au fost generate de cutremurul de 7,8 grade Richter din Turcia, dar și de existența unor falii locale într-o zonă pretensionată pe curbura Carpaților - au stabilit specialiștii de la Fizica Pământului.

Aproximativ 4.200 de cutremure au avut loc în Gorj, în anul 2023 Foto: Arhivă Adevărul
Aproximativ 4.200 de cutremure au avut loc în Gorj, în anul 2023 Foto: Arhivă Adevărul

Specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului au prezentat, în urme unei vizite efectuate joi, 28 martie 2024, în județul Gorj, o serie de concluzii cu privire la cutremurele care au afectat sud-vestul României. Cele mai mari cutremure din Gorj au avut intensitate de 5,2 și 5,7 grade pe scara Richter.

Mihail Diaconescu, fizician, a afirmat că au fost stabilite două cauze ale cutremurelor care au avut epicentrul în Gorj: o cauză locală - ca urmare a existenței a unor falii locale într-o zonă pretensionată pe curbura Carpaților; o cauză externă - influențe datorate cutremurelor din Turcia, în special a cutremurului de 7,8 grade din sudul Turciei.

În ceea ce privește cauza și este adevărat că în primele două săptămâni nu am fost foarte fermi în avea o părere clară, dar ne-a trebuit o perioadă în care a trebuit să asimilăm ceea ce se întâmplă și să asimilăm niște modele. Primul model s-a referit la cauze locale, ca urmare a existenței unor falii locale într-o zonă pretensionată pe curbura a Carpaților, care nu este o hartă, ci înseamnă niște roci mulate după un arc de cerc care începe în zona Gorjului de nord și se termină în Balcani. Cauze exterioare sunt influențe datorate cutremurelor din Turcia, în special a cutremurului de 7,8 grade din sudul Turciei a cărui energie s-a propagat pe planul de subducție al plăcii africane, sub placa est europeană de-a lungul arcului de subducție cipriot, al arcului de grec, influențând mișcarea microplăcii adriatice. Acestea au fost picătura care a umplut paharul pentru zona Târgu Jiu, care au produs această secvență atât de prolifică în producerea cutremurelor“, a explicat Diaconescu.

„Generațiile noastre nu au mai trăit asemenea cutremure“

Constantin Ionescu, manager general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a precizar că seismele din zona Olteniei se produc la intervale mari de timp. „Zona unde s-a produs cutremurele este cunoscută din puncte de vedere seismic, dar care se activează la intervale foarte mare. În geofizică sau geologie timpii de producere a unor cutremure semnificative sunt de obicei la distanțe destul de mari, care acoperă o generație sau două generații. Generațiile noastre nu au mai trăit asemenea cutremure“, arată Ionescu.

Cutremurele s-au redus în ultima perioadă Foto: Institutul de Fizică a Pământului
Cutremurele s-au redus în ultima perioadă Foto: Institutul de Fizică a Pământului

Mii de cutremure în județul Gorj

Un număr de 4.200 de cutremure au avut loc anul trecut în județul Gorj. „Am instalat pe perioada respectivă stații seismice în zonă pentru a localiza foarte bine cutremurele. Până la momentul în care s-a produs cutremurele erau câteva stații seismice, pentru că zona nu era activă. Am reușit să detectăm pe perioada anului 2023 în număr de 4.200 de cutremure cuprinse între 0 și 5,7 grade. La nivel național s-au produs, în anul 2023, 4.900 de cutremure. În zona Vrancea s-au produs în jur de 230 de cutremure, iar restul de cutremure s-au produs în alte regiuni seismice“, a mai precizat Constantin Ionescu. 

Aproape 4.200 de cutremure au avut loc în Gorj, în 2023 Foto: Institutul pentru Fizica Pământului
Aproape 4.200 de cutremure au avut loc în Gorj, în 2023 Foto: Institutul pentru Fizica Pământului

O stație seismică și un senzor de monitorizare a efectelor cutremurelor în județul Gorj

Constantin Ionescu a menționat că urmează să fie montate și alte echipamente pentru monitorizarea activității seismice din Gorj: „După acel cutremur am mai cumpărat câteva echipamente și vrem să le amplasăm în zonă: o stație seismică și un senzor de monitorizare a efectelor cutremurelor în Târgu Jiu. Obiectivul nostru este ca fiecare zonă seismică activă să fie monitorizată cu mut mai multe stații“. 

Prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, a menționat că s-au găsit două locuri pentru montarea echipamentelor: „S-a întărit rețeaua de senzori ai Institutului și am fost în teren pentru a mai amplasa doi senzori în perioada următoare: unul în Parcul Central și altul în Tismana, în satul Sohodol“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite