Un an de la cutremurele puternice din Gorj. Mesajul transmis de Institutul Național pentru Fizica Pământului

0
Publicat:

Marți, 13 februarie 2024, se împlinește un an de la cutremurele puternice din 13-14 februarie 2023 care au zguduit zona Olteniei, ocazie cu care Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis un mesaj.

Sediul Primăriei Târgu Jiu a fost afectat de cutremurele din urmă cu un an Foto: INCDFP/Facebook
Sediul Primăriei Târgu Jiu a fost afectat de cutremurele din urmă cu un an Foto: INCDFP/Facebook

Cutremurele din urmă cu un an, din 13-14 februarie 2023, au produs avarii la o serie de clădiri, cum ar fi sediile Primăriei Târgu Jiu și Prefecturii Gorj, biserici, școli și alte imobile. Cea mai gravă situație a fost înregistrată la școala din Arcani, care a fost grav avariată și nu mai poate fi reabilitate, astfel că se construiește o altă unitate de învățământ.

Acum un an, două cutremure cu magnitudinile locale (Ml) de 5,2, respectiv 5,7, au avut loc în județul Gorj, la câțiva km nord de Târgu Jiu, în zilele de 13 și 14 februarie 2023. Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației. Sistemul de dublet seismic a prezentat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentală“, se arată în mesajul transmis de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Și în prezent, accesul publicului este închis într-o parte din sediul Prefecturii Gorj care a fost afectat de cutremurele din urmă cu un an de zile. Este vorba de clădirea care este declarată monument istoric, având o vechime de peste 100 de ani. 

Un alt cutremur semnificativ care s-a produs în această zonă a fost cel din 20 martie 2023 cu Ml de 4.9, intensitate epicentrală V.

Au fost montate stații seismice

În perioada imediat următoare au fost montate mai multe stații seismice în județul Gorj. „În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor. Astfel, în ultimul an au fost detectate 4219 seisme în zonă, contribuind la înțelegerea mai bună a geologiei zonei și a modului de desfășurare a secvenței seismice. Puține însă au fost resimțite de populație“, au mai transmis reprezentanții Institutului.

Drone pentru cercetarea zonelor afectate

Cercetările au continuat și specialiștii au folosit inclusiv drone

„În luna mai a anului trecut, cercetători INCDFP, alături de partenerii de la Skyline Drones, au efectuat o campanie de cercetare aeriană cu drone echipate cu senzori optici și LIDAR a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active“, se mai arată în mesajul transmis de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite