Protest al persoanelor cu dizabilități în fața Parlamentului României. Ce revendicări au VIDEO

0
Publicat:

Peste 100 de persoane cu dizabilități venite din toată țara au protestat marți, 26 martie, în fața Palatului Parlamentului, pentru a avea dreptul la o viață mai bună.

Mulți dintre cei prezenți la protest se aflau în scaunul rulant. Cinci persoane cu dizabilități grave din județul Gorj au participat la acțiunea de protest. Printre ei s-a numărat și Robert Gavrilescu, care a fost chemat la discuții la Comisia de muncă.

„Am discutat cu cei de la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care este for decizional în privința reintroducerii asistentului personal în grila de salarizare, deoarece li s-au tăiat gradațiile. Soția mea, care este angajată ca asistent personal, primește un salariu de numai 2.200 de lei, pentru că i s-a tăiat sporul pentru vechime în muncă. Ea ar fi trebuit să primească 2.600 de lei. Am mai cerut să fie plătiți la forma de salarizare pe care o primește toată categoria de asistență socială din România“, a precizat Robert, persoană aflată în scaunul rulant.

Peste 100 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Parlamentului Foto: Robert Gavrilescu
Peste 100 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Parlamentului Foto: Robert Gavrilescu

O altă solicitare a persoanelor cu handicap se referă la indemnizația care este acordată de stat: „Pentru persoanele cu dizabilități am cerut ca persoana cu dizabilități grave, gradul I, să fie trecută la salariul minim pe economie, iar cei care au gradul II de handicap să primească 80 la sută din salariul minim pe economie și gradul III să beneficieze de 50% din salariul minim“, a menționat Robert Gavrilescu. 

Creștere de numai opt lei

Indemnizațiile pentru persoane cu dizabilități s-au majorat, din luna martie, de la 599 de lei la 662 de lei pentru gradul I (grav), de la 449 de lei la 496 de lei, pentru gradul II (accentuat) și de la 72 de lei la 80 de lei pentru cei care suferă de handicap de gradul III. „Aceste creșteri nu acoperă nici pe departe inflația. Este o jignire a Guvernului“, a spus Robert Gavrilescu.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite