Râul Gilort a ieșit din matcă și a afectat digul de protecție

0
0

Râul Gilort a ieșit din matcă, vineri, 2 septembrie, și a afectat digul de protecție din zona localității Pociovaliștea, din județul Gorj. Lucrătorii de la Apele Române au intervenit pentru a-l consolida.

Râul Gilort a ieșit din matcă. FOTO Apele Române Jiu
Râul Gilort a ieșit din matcă. FOTO Apele Române Jiu

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au intervenit pe râul Gilort, unde s-au produs eroziuni de mal care au favorizat ieșirea apei din albie.

Lucrătorii au consolidat digul de protecție FOTO Apele Române Jiu
Lucrătorii au consolidat digul de protecție FOTO Apele Române Jiu

„Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au intervenit imediat pe râul Gilort cu utilaje și saci umpluți cu nisip. Formația Diguri Regularizări Gilort a acționat cu un buldoexcavator, un excavator și o Wolă pentru remedierea situației“, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, într-o primă fază, angajații A.B.A Jiu au făcut un dig de pământ lung de 15 metri, poziționat transversal, consolidat cu 50 de saci umpluți cu nisip, pentru dirijarea apei spre cursul inițial.

Digul a fost consolidat cu 150 de saci cu nisip

Acțiunea de prevenire a continuat, pentru consolidarea digului de pământ, intervenindu-se cu încă 150 saci cu nisip.

„Totodată, s-au pus în operă 80 tone piatră de carieră. Pentru cea de-a doua intervenție, s-au folosit utilaje ale S.G.A Gorj - 1 buldozer, 1 wolă,1 tracker, de la primăria Novaci - 1 excavator și de la S.C.Dacorex S.A. - 3 trackere. În continuare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj monitorizează evoluția fenomenelor hidrometeorologice pentru gestionarea efectelor acestora în timp real“, se mai arată în comunicatul transmis de Apele Române Jiu.

Cod Roșu  de precipitații în trei județe

A fost emisă avertizare Cod Roșu de ploi pentru județele Gorj, Vâlcea și Argeș, de vineri, 2 septembrie, și până în dimineața zilei de 3 septembrie. S-au acumulat cantități de apă de 70-90 l/mp și izolat peste 100 l/mp. Din acest motiv, autoritățile au fost în alertă și au monitorizat situația.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Roșu de ploi abundente pentru județul Vâlcea, în zona montană și submontană a județelor Gorj și Argeș.

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite