Motivarea pentru liberarea condiționată a fiului unei judecătoare, care a ucis o femeie cu mașina: „A stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Dafinescu din Gorj, a fost liberat condiționat după un an de detenție, din cei patru ani și jumătate pe care-i primise. Motivarea a fost una ireal de subiectivă și se referă la faptul că tânărul a stat în detenție „în perioada cea mai frumoasă a vieții sale.”

Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Dafinescu
Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei Dafinescu

Fiul judecătoarei mai fusese sancționat de 33 de ori de către poliție, înainte de a produce accidentul în 2020, în care o femeie și-a pierdut viața. Tânărul este inginer silvic, angajat la ocolul silvic condus de tatăl său. În motivația care i-a adus eliberarea se mai arată, pe lîngă că „a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”, faptul că „a stat în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare”. Un alt argument pentru eliberarea condiționată a fost faptul că are studii superioare.

Decizia instanței nu este definitivă. Procurorii au contestat decizia Judecătoriei și următorul termen este 13 septembrie la Tribunalul Gorj. Astfel, cererea de liberare condiționată va fi analizată de colegii mamei condamnatului.

Pentru ce a fost condamnat

Potrivit Presshub, tânărul a susținut că a îndeplinit fracția obligatorie ce trebuie executată pentru a putea fi liberat condiționat, atât în ceea ce privește numărul de zile efectiv executate, cât și ceea ce privește numărul de zile considerate ca executate. El săvârşeste pedeapsa în regim semideschis și a lucrat în penitenciar.

Petentul mai arată că provine dintr-o familie solidă, a absolvit studii superioare, este de profesie inginer silvic”, se arată în motivare.

Mihai Dafinescu a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru 4 ani, 6 luni şi 20 zile, după ce a condus băut, a accidentat mortal o femeie și apoi a părăsit locul accidentului.

Accidentul a avut loc în 19 august 2020, în jurul orei 22.10, în localitatea Novaci. Tânărul de 28 de ani conducea un autoturim marca BMW, după ce consumase băuturi alcoolice. Femeia pe care a ucis-o era însoțită de fiul ei de 16 ani, care a scăpat ca prin minune. Femeia și fiul său se deplasau în afara părții carosabile. El a mai susținut că s-a dus acasă și s-a culcat imediat, însă convorbirile telefonice din noaptea respectivă l-au dat de gol, după ce și-a sunat fratele și pe o asistentă medicală pe care a întrebat-o de starea victimei, dusă între timp la spital.

Mai multe probleme cu poliția

Poliția l-a căutat toată noaptea pe Mihai Dafinescu şi l-a aşteptat la poarta casei până a doua zi dimineaţa la ora 8. Din documente a mai reieșit că în imobil „se aflau persoane care nu au ieşit din locuinţă şi au ignorat solicitările verbale ale organelor de poliţie şi semnalele luminoase și acustice ale autospecialei poliţiei, făcute în acest sens”.

Poliția a contactat-o telefonic și pe judecătoarea Elena Dafinescu în noaptea cu pricina, dar nu a răspuns.

Șoferul s-a prezentat în fața polițiștilor, în exteriorul locuinței sale, însoțit de un avocat, după 11 ore de la producerea accidentului. „Ulterior, la sediul Poliției, la ora 08:51, în urma testării inculpatului cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0.05 ml alcool pur în aerul expirat”, se mai arată în motivare.

El a declarat la audieri că a crezut că i-a aruncat cineva cu un bolovan în parbriz și că nu a știut că a lovit un pieton. El a înceercat, ulterior, să-i ofere 10.000 de lei fiului victiei, însă acesta nu i-a ridicat. Plata acestor bani era condiționată de lăsarea la apreciere cu privire la latura penală a cauzei, se mai arată în document.

Tânărul a mai avut probleme cu poliția după ce a fost prins băut la volan, nu a oprit la smenalele polițiștilor, iar o alta se referă la o acuzație de viol. Ultoerior însă, victima și-a restras plângerea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite