Locurile din Gorj pe care trebuie să le vezi neapărat. Fac parte din patrimoniul României VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta Sărutului este una dintre atracţiile din judeţul Gorj Foto: arhivă Adevărul
Poarta Sărutului este una dintre atracţiile din judeţul Gorj Foto: arhivă Adevărul

Judeţul Gorj este foarte bogat în privinţa atracţiilor turistice, astfel că nu este de mirare că în vacanţe sau în weekend-uri, vizitatorii fac un tur al celor mai interesante obiective.

Turiştii care ajung în judeţul Gorj pot să viziteze atât obiective culturale şi istorice, precum şi unele dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din România, cel mai înalt drum din ţară sau monumente ale naturii.

Cei care ajung în reşedinţa judeţului Gorj, municipiul Târgu Jiu, vizitează Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ ridicat de marele sculptor Constantin Brâncuşi în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului se află în Parcul Central aflat în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, iar Coloana „fără Sfârşit“ se află într-un parc aflat la intrarea în oraşul Târgu Jiu, pe drumul dinspre Râmnicu Vâlcea. 

De asemenea, în Târgu Jiu se mai află podul unde s-au dus luptei eroice de la Podul Jiului, din 14 octombrie 1916, care se află pe lista monumentelor istorice. Lupta de aici a fost considerată unică, deoarece populaţia civilă, în general bătrâni, femei şi cercetaşi, a luptat împotriva armatei germane.

În Târgu Jiu se mai află Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu, eroina care a fost prima femeie care a luptat în uniforma Armatei Române, murind glorios pe frontul Primului Război Mondial. 

Staţiunea Rânca, aflată pe Transalpina, cel mai înalt drum din ţară, care ajunge la o înălţime de 2.145 de metri, este zona din judeţul Gorj care atrage cei mai mulţi turişti. Rânca este căutată iarna de iubitorii sporturilor zăpezii, iar vara de cei care doresc să se bucure de peisaje montane spectaculoase şi de aer curat. Cei care ajung în Rânca călătoresc pe cel mai înalt drum din ţară, Transalpina, care oferă peisaje spectaculoase. 

Peştera Muierii se află în comuna Baia de Fier. Este prima peşteră din România care a fost electrificată. Aici au fost găsite schelete de ursus spelaeus, strămoşul ursului de astăzi.

O altă peşteră căutată de turişti se află în comuna Polovragi. Peştera lui Zamoxe, zeul dac, ala cum mai este cunoscută, are o lungime vizitabilă de 800 metri. Aici sunt mai multe forme şi chiar un desen, „Moartea cu coasa“, realizat de către un călugăr pustinic, foarte apreciate de vizitatori.

În judeţul Gorj se află şi cea mai veche mănăstire din Ţara Românescă: Mănăstirea Tismana este ctitorită în secolul al XV-lea. Aşezământul monahal este ctitorit de către Sfîntul Nicodim în secolul al XIV-lea. 

Cheile Sohodolului este o rezervaţie naturală. Aici s-au realizat unele din filmele din seria Mărgelatu. Cheile Sohodolului se întind pe doi kilometri, iar peisajele sunt impresionante. 

Casa-muzeu „Constantin Brâncuşi“ se află în comuna Peştişani, în satul Hobiţa. Aici mai poate fi văzută şi peştera Cioarei, unde au fost găsite unele dintre cele mai vechi oseminte umane din Europa, dar accesul este mai dificil.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Mihai Bratu, cel mai bun participant al României din toate timpurile la Olimpiada Internaţională de Lingvistică

Primarul unei comune din Gorj apelează la localnici să îşi „toarne“ vecinii care fură apă

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite