FOTO Artist italian îndrăgostit de o novăceancă şi de ţara noastră: „Mi-aş fi dorit să mă nasc în România“. A renunţat la Roma pentru a trăi la Novaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist italian şi-a regăsit în judeţul Gorj liniştea şi inspiraţia. Tiberio Passamonti trăieşte de aproape un an în localitatea Hirişeşti, din Novaci. A ajuns aici din dragoste, pentru că şi-a urmat aleasa inimii, o novăceancă. Vieţile celor doi s-au intersectat la Roma. Tiberio cântă, pictează şi sculptează. Casa din Novaci este decorată cu lucrările realizate de artistul italian, care au făcut parte şi din expoziţii de succes din Italia.

Tiberio s-a născut chiar în centrul capitalei şi cunoaşte toate secretele marelui oraş, iar Angela a ajuns în Italia, ca orice român, pentru a asigura urmaşilor o viaţă mai bună. A lucrat la Maşini Unele, încă de la înfiinţarea unităţii, după care şi-a desfăşurat activitatea ca administrator al Centrului de plasament din Novaci. 

Deşi era la pensie, a luat decizia să plece pentru că familia ei nu mai putea achita creditele luate din bancă. A ajuns în Italia în anul 2005 şi a lucrat ca menajeră şi bucătăreasa. Între timp, soţul ei a decedat, dar Angela a continuat să muncească în Italia pentru ca familia ei să ducă un trai mai bun şi să treacă peste toate necazurile. 

A ajuns să-l cunoască pe Tiberio prin intermediul activităţii pe care o desfăşura. A lucrat în casa lui şi, astfel, a ajuns să se apropie de artistul italian, care are o fire romantică. O suna la telefon de multe ori pe Angela şi îi cânta la chitară. Suferinţa a făcut ca relaţia dintre ei să devină şi mai trainică. Angela s-a îmbolnăvit, iar Tiberio a fost alături de ea şi ea a îngrijit-o. După un timp, şi Tiberio a avut o problemă de sănătate, iar Angela a avut grijă de el. 

S-au căsătorit în anul 2012. Angela nu a mai putut suporta depărtarea şi dorul de casă. Era mereu tristă, pentru că suferea foarte mult, iar Tiberio i-a spus că o urmează în România, dacă asta este dorinţa ei. Astfel, în vara anului trecut, au lăsat Roma şi s-au mutat la Novaci. Tiberio este impresionat de oamenii de la sate , care se salută chiard dacă nu se cunosc. 

Am decis să-mi urmez nevasta şi să mă mut în România. De când sunt aici, am o frumoasă experienţă, pentru că am cunoscut locul natal în care s-a născut soţia mea. Sunt foarte fericit. Sunt crescut de mic în Roma. Sunt bucuros că am venit aici şi mă gândesc că venind aici o să trăiesc mai mult şi voi fi mai fericit. Aş fi preferat să mă fi născut în România şi să cresc aici. Îmi place foarte mult bucătăria românească. Îmi plac oamenii din România pentru că sunt foarte respectuoşi, iar rudele sunt foarte unite. M-a impresionat faptul că oameni care nu te cunosc te salută. Este o chestiune de educaţie şi respect“, ne povesteşte Tiberio. Italianul este îndrăgostit şi de zona în care trăieşte acum: „E multă linişte. Este un peisaj extraordinar de frumos. Sunt extraordinar de multe flori şi este un adevărat cult pentru flori“.

Toată familia lui Tiberio se află în Italia. Fraţii şi copiii trăiesc în Italia, dar, cu toate acestea, Tiberio a găsit puterea necesară şi şi-a urmat persoana iubită.  

Şi-a dus copilul în unitatea militară

Tiberio Passamonti este o persoană ieşită din comună. A reuşit să-i surprindă pe cei din jur încă din tinereţe, când a fost înrolat în armată, iar primul său copil copil avea mai puţin de un an. Fosta lui soţie s-a îmbolnăvit, iar Tiberio a luat bebeluşul cu el în unitate, pentru că nu avea în grija cui să-l lase. Toate ziarele şi televiziunile au vuit în legătură cu această întâmplare, după care s-a luat decizia ca stagiul militar să se reducă. 

De la sudor la artist, în urma unei revelaţii

Tiberio Passamonti este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Ducea o viaţă obişnuită până când un eveniment deosebit i-a schimbat sensul existenţei. Muncea ca sudor la construcţia de nave şi nu avea nicio legătură cu arta. A avut o viziune în care i s-a arătat Iisus  Hristos, după care a început să realizeze lucrări de artă, dar să şi cânte. 

Am avut o viziune şi am realizat o lucrare pe care am intitulat-o omul maimuţă. am găsit o bucată de lemnpe care am sculptat-o doar cu o pilă simplă. „Într-o noapte, în timp ce eram treaz, am simţit că cineva mă cheamă sus pe om rază de lumină şi simţeam că mă arde lumina respectivă. Mi-a apărut Iisus şi mi-a spus să mă întorc. Am simţit o dorinţă de a picta şi sculpta, în condiţiile în care eu nu ţinusemn până atunci o pila în mână. După câteva luni, am început să şi compun melodii cu teme religioasă“, ne spune Tiberio. 

Unele melodii au fost preluate de un cunoscut cântăreţ italian

Tot în urma viziunii pe care a avut-o, Tiberio Passamonti a început să şi cânte. Mai mult decât atât, acesta a compus 11 melodii pe care le-a inregistrat la Uniunea Muzicologilor din Italia, multe dintre ele fiind preluate de cunoscutul actor şi cântăreţ italian Lando Florini. Mai mult decât atât, una dintre piesele sale a fost cântată de corul celei mai mari biserici din Roma. Tiberio a avut chiar şi o emisiune la un post de televiziune din Italia, în care i-a binedispus pe telespectatori cu chitara sa. 

Tiberio a obţinut mai multe premii şi distincţii. A avut, de asemenea, mai multe expoziţii, cea mai importantă fiind cea de la Ministerul Educaţiei, eveniment la care a participat şi ministrul din perioada respectivă. Una dintre lucrările sale a stat timp de opt luni în studioul televiziunii naţionale ca decor pentru o emisiune. 

Lucrările lui Tiberio sunt realizate din lemn de măslin şi de cireş. Sculptura la care ţine cel mai mult se numeşte «Moartea lui Iisus» şi a fost realizată în anul 1976. Fosta lui soţie, care a decedat în urmă 14 ani, era pur şi simplu îndrăgostită de această lucrare şi i-a cerut să nu o vândă niciodată. Lucrarea se află acum în casa de la Novaci, unde Tiberio îşi amenajează un atelier unde vrea să lucreze. Pereţii casei sunt decoraţi cu picturile realizate de Tiberio. Artistul italian îşi doreşte să aibă o expoziţie în oraşul lui Brâncuşi.

Tiberio crede în existenţa unor fiinţe extraterestre, astfel încât şi-a manifestat această concepţie şi în artă, realizând mai multe lucrări care reprezintă entităţi de pe alte planete.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite